Grownmore – modularna bašta kao deo urbanog mobilijara gradova budućnosti

Studio Husum & Lindholm je predstavio svoj projekat prošle godine na Bijenalu arhitekture i urbanizma u Seuluglavnom gradu Južne Koreje, gde je glavna tema izložbe bila strategija razvoja gradova budućnosti.
Ovaj danski studio nazvao je svoj projekat urbane bašte Grownmore, što se simbolično nadovezuje na njihov prethodni projekat koji su radili u saradnji sa IKEOM.Grownmore-modularna-bašta-kao-deo-urbanog-mobilijara-gradova-budućnosti Ova urbana bašta sastavljena je od modularnih elemenata iskrojenih od iverice. Jedna modularna jedinica predstavlja saksiju za zasad i sastavljena je iz 6 delova. Kada se iskombinuje više njih mogu se formirati razne velike kružne, linijske ili kvadratne strukture. Sistem je dizajniran tako da bude praktičan za ljude koji žive u gradovima i omoguće im da iskoriste slobodne urbane prostore za lokalnu proizvodnju hrane i začinskog bilja. Grownmore-modularna-bašta-kao-deo-urbanog-mobilijara-gradova-budućnosti Svaka saksija ima poseban zasad i preko metalnih šrafova je vezana za strukuralnu policu koja povezuje svaku jedinicu. Ovakva veza sa strukturalnom policom omogućava korisniku da rotira i saksiju tako da biljkama omogući bolje uslove ili više prostora u odnosu na njene “komšije”. Cela struktura je pomerljiva, jer je takođe modularna i na isti način kao i police vezana, pa zbog te rotirajuće veze može da se pomera u prostoru i prilagođava raznim uslovima.Grownmore-modularna-bašta-kao-deo-urbanog-mobilijara-gradova-budućnosti

“Ovo je nalik na LEGO kockice. Delovi se međusobno uklapaju i povezuju u jednu celinu, a da pri tom mogu da se rotiraju horizontalno i vertikalno oko sopstvene ose. Veoma fleksibilno, zar ne? Na taj način imate mogućnost da sklopite svakojake verzije ove vertikalne bašte i da je prilagodite svakom prostoru.”- rekao je aritektonski tim.

Grownmore-modularna-bašta-kao-deo-urbanog-mobilijara-gradova-budućnosti U prvom momentu studio Husum & Lindholm je sarađivao sa trgovinskim lancem IKEA stvorivši Growroom – sferčnu vertikalnu baštu koja je prezentovana na CHART Art Fair-u poznatom festivalu koji se održava u Kopenhagenu i na IKEA festivalu u Milanu. Grownmore-modularna-bašta-kao-deo-urbanog-mobilijara-gradova-budućnostiNa oba festivala za projekat Grownroom dobili su komentar od posetilaca da bilo bolje da sistem bude fleksibilniji po pitanju veličine i oblika. Nakon toga je usledio unapređen projekat koji su nazvali Grownmore!Grownmore-modularna-bašta-kao-deo-urbanog-mobilijara-gradova-budućnosti Pored nsmene da služi za proizvodnju hrane, ova struktura je osmišljena da bude sastavni deo urbanog mobilijara koji će biti utočište korisnicima koji žele da se malo izdvoje i pobegnu od gradskog haosa.Grownmore-modularna-bašta-kao-deo-urbanog-mobilijara-gradova-budućnosti

“Grownmore je urbana modularna bašta koja je dizajnirana da unapredi našu svest o lokalnoj proizvodnji hrane. Sastavljena od nekoliko jednostavnih modularnih elemenata, pogodna za izgradnju na svim lokacijama, jer se od nje mogu stvoriti veoma prilagodljivi strukturnalni oblici.” – izjavili su arhitekti.

Ovaj projekat je open-source, tako da je omogućeno svakome ko želi da preuzme šeme modula, koje lako mogu da se iskroje na CNC mašini, nakon čega se svi elementi sklope u pogodnu strukturu i koriste za lične potrebe.
Grownmore-modularna-bašta-kao-deo-urbanog-mobilijara-gradova-budućnosti Grownmore-modularna-bašta-kao-deo-urbanog-mobilijara-gradova-budućnosti

“Kao arhitekte moramo pribegavati novim modernim tehnologijama. Takođe moramo razmišljati o tome kako da stvorimo adekvatan, dopadljiv dizajn koji će lako dopreti do ljudi i koji će oni sami moći da naprave u svojim kućnim radionicama.” – mišljenje je dizajnerskog tima.

Grownmore-modularna-bašta-kao-deo-urbanog-mobilijara-gradova-budućnostiOvu baštu možete sklopiti napolju i unutra, možete je iskoristiti za podelu nekog prostora ili je iskoristiti da na brz način veoma živopisno, ekološki i transparentno oplemenite urbani prostor.
Ekološka svet stanovništva se povećava svakim danom sve više i to primećujemo po idejama za buduće projekte sa ozelenjenim fasadama i zelenih krovova porodičnih kuća, a primećujemo i da se velike kompanije opredeljuju za ulaganje u ovakve ekološke projekte, pa čak i da radne prostore smeštaju u prirodno okruženje zarad boljeg i udobnijeg radnog iskustva svojih zaposlenih.Grownmore-modularna-bašta-kao-deo-urbanog-mobilijara-gradova-budućnostiMožda naš svet još uvek nije dosegao visok nivo zrelosti kada je ekološka svet u pitanju, ali ovakvi počeci, pogotovo ako su oberučke prihvaćeni i forsirani od strane stručne javnosti, mogu da donesu promenu i boljitak svima nama.
© Photo: Husum & Lindholm

Be First to Comment

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *