Kuća za odmor u Apulou-Kolumbija

Projekat kuće u Apulou ostvarenje je AGRA (Anzellini Garcia-Reyes Arquitectos) projektantskog biroa iz Bogote, jedinstven rad tima arhitekata i dizajnera koji čine: Martin Anzelini, Stefano Anzelini i Marija Ines Garsija Rejes. Projekat je iz 2015. godine i predstavlja idealan spoj tradicije i modernog.


Na obali reke Bogote i drugih gradova u Kolumbiji, posebno u zonama umerene klime, gradi se sve više kuća za odmor ili kuća koje prestavljaju drugi, reklo bi se alternativni dom za stanovnike koji žive u velikim gradovima. Ovo predstavlja zanimljivu mogućnost za arhitekte, ali pre svega izazov, jer ove konstrukcije imaju značajan uticaj na ruralni pejzaž i na lokalnu kulturu.
kuca za odmor u apulouImajući ovo na umu, koncept ovog projekta je zasnovan je na vernakularnoj tehnici građenja kuća. Ova kuća koja u osnovi ima 109m², prati tradicionalne principe projektovanja u tom regionu čineći da objekat bude podeljen na dva funkcionalna dela. Prvi deo je od betonskih zidova izmežu kojih se formiraju sobe i na taj način je stvorena apsolutna zaštita od slepih miševa i insekata. Drugi deo kuće je na otvorenom i predstavlja suštinski životni prostor – kuhinju i trpezariju.

Akcenat je dat i krovnoj konstrukciji koja je izrađena kompletno od borovog drveta, sa gredama i rogovima koji oblikuju enterijer i daju mu toplinu i prostranost. Pored toga krovni pokrivač je izrađen od listova jednog lokalnog tipa palme. Ova fenomenalna struktura pokrivača od palminog lišća je oporna na jake vetrove, dobar je izolator i može se vrlo lako zameniti svakih 15 do 20 godina ukoliko je potrebno.

Pored svake spavaće sobe postoji kupatilo, sa tušem koji je orijentisan ka vrtu. Postoji i uređen tavanski prostor na delu iznad spavaćih soba, do koga se pristupa iz kuhinjskog prostora preko strmog stepeništa.

Rezultat svega je jednostavna kuća koja nudi različite načine korišćenja, dok u pejzažu deluje diskretno kao kuća bilo kog seljanina iz tog kraja.

Be First to Comment

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *