Pobedničko rešenje koncertne dvorane pod vedrim nebom

Arhitektonski biro tnE Architects i biro za pejzažnu arhitekturu Land in Sihts osvojili su prvu nagradu na konkursu za rekonstrukciju istorijskog parka i dizajn koncertne dvorane na otvorenom u jednom malom austrijskom gradu na severu – Grafeneg.
Ova dvorana je osmišljena da bude novi reper istorijskog parka, prostorna figura koja će privući poglede i biti prepoznatljiva i izdaleka. Prostire se na 650m², a udaljenost gledalaca od bine je od 30 do 40 metara.Kreirana je tako da zadovolji visok nivo performansi poput jedne klasične zatvorene koncertne dvorane. S obzirom da će se ovde koncerti klasične muzike organizovati samo tokom letnje sezone, ideja dvorane pod vedrim nebom se pokazala kao potpuno opravdana.Svojim oblikom ne asocira ni na šta konkretno, već je potpuno slobodnog oblika, ali tako osmišljena da se omogući dobar zvuk. Zato je dizajn ove građevine izuzetno usklađen sa topografijom terena i svim onim propratnim elementima pejzažnog dizajna.Kako jedna nepravilna struktura da ispuni sve tehnološke zahteve i da omogući kvalitetan zvučni ugođaj za 1700 posetilaca?Upravo to je razlog ovakvog oblikovanja pejža, dizajna sedišta za gledaoce, okolne topografije i iskorišćene denivelacije terena, useka i nagiba.Krivudave putanje, skriveni uglovi, interesantne vizure i atraktivan izgled su glavni aduti ovog kompleksa.
Iz pravca glavnog ulaza, posetiocima pažnju privlači silueta krovne konstrukcije, koja dominira u odnosu na okruženje. Prolaskom kroz izrazito uski ulaz koji vodi do sedišta za gledaoce, prostor se otvara prema dvorani i pozornici.Ovaj pristup projektovanja amfiteatra na otvorenom zasnovano je na klasičnim antičkim principima gradnje, ali uz primenu modernih tehnologija, materijala, oblika, kao i bezbednosnih sistema.Kaže se da je glavni princip amfiteatra “ono što vidiš to i čuješ” i tu se nalazi prava mera u smislu kapaciteta jednog ovakvog objekta. Izbor materijala je pogodan za otvorene prostore koji su pod uticajem vremenskih neprilika. To su prefabrikovani i liveni beton, čelik i staklo. Krov je dizajniran kao poseban element, obložen metalnim panelima koji se ponašaju poput ogledala u kojima se reflektuje prirodno okruženje.Iako je korišćenje ograničeno samo na letnju sezonu, za muzičke događaje ovog tipa svakako je lepše kada su pod vedrim nebom, okruženi prirodom i prostranstvom.

© Photo: Lukas SchallerAlexander Haiden

 

Be First to Comment

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.