Planinski bivak Luca Pasqualetti – sklonište severozapanih Alpa

Bivak je najjednostavniji način privremenog smeštaja ljudi, korišćen najčešće u vojsci za smeštaj vojnih jedinica, a često napravljen tako da ima minimalni zaklon od vetra i snega.

Na visokim planinama, poput Alpa, moguće je naleteti na ovakav tip privremenog smeštaja koji služi planinarima da premoste noć ili da se sklone od iznenadnih snežnih mećava. Na planinama ih najčešće prave od drveta ili kao metalnu konstrukciju obloženu sa unutrašnje strane.

S obzirom da je alpinizam i visokogorstvo postalo veoma popularan vid aktovnosti, projektanti nisu propustili ni ovo mesto gde mogu da iskažu svoje umetničke i dizajnerske sposobnosti.

Novi bivak Luca Pasqualetti postavljen je 10. septembra ove godine u severozapadnim Alpima, na jednom teško dostupnom mestu u blizini Becca Crevaye, na nadmorskoj visini od čak 3290m.

Realizacija projekta bivaka na grebenu Morion u Valpelinu je zamisao lokalnog alpiniste i vodiča Espri Sarvadozoa čije ime u prevodu sa lokalnog jezika znači „neukrotiv duh”. Od ovoga svakako ništa ne bi bilo da se nisu arhitekti Roberto Dini i Stefano Girodo potrudili da osmisle jednostavno i tehnički ispravno rešenje, kao ni bez tima alpinista da ga sastave na licu mesta!

Na ovom grebenu postoje neke zaista izuzetne, ali pomalo zaboravljene staze. Jedan od njih je dugačak prelaz koji vodi od Mont Gelea do planine Berrio.

Cilj ovog projekta bio je ponovno otkrivanje ovih zaboravljenih staza i poboljšanje njihove dostupnost brojnim alpinistima. Kao privremen smeštaj namenjen je onim najhrabrijim planinarima i zainteresovanima prvenstveno za uživanje u divljini i usamljenom predelu kršnih planina,

Ovaj bivak je sagrađen od prefabrikovanih elemenata, koji su helihopterima doneseni i ugrađeni na licu mesta. Konstrukcija je u osnovi metalna, dok se kroz enterijer provlače elementi drveta u kombinaciji sa velikim staklenim prozorma od poda do plafona, kroz koje se pruža pogled na izuzetne predele.

Površine je 13 metara kvadratnih, što znači da može da ugosti svega nekoliko planinara, ali sigurno i više u slučaju jakih vremenskih nepogoda.

Zanimljivo je i to da je kompletan enterijer dopremljen ujedno sa prefabrikovanim elementima, prethodno postavljen na svoje mesto. U njemu dominiraju narandžasta i boja drveta, koje pružaju onaj potreban osećaj topline i udobnosti kada se nađete među ljutim stenama i opasnim strminama.

© Photo: Grzegorz Grodzicki, Roberto Dini, Adele Muscolino, Stefano Girodo, Pellissier Helicopter

Be First to Comment

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *