Muzej ispod peščane dine – savremena umetnost unutar pećine

Ulens centar savremene umetnosti (The Ullens Center for Contemporary Art – UCCA) je vodeća kineska institucija u oblasti savremene umetnosti i dizajna. Ove godine otvorili su nov muzej, UCCA Dune, koji se prostire duž obale Bohai mora u mestu Hebei (provincija Beidaihe) koje je popularno turističko odmaralište severne Kine, a sada će postati i prepoznatljivo mesto kineske moderne umetnosti.

Muzej savremene umetnosti Dina je oko 300 kilometara udaljen od centra Pekinga, što oko 90 minuta vožnje ukoliko putujete vozom.

Projektantsko rešenje je kreirao studio OPEN Architecture, čiji su osnivaču Lu Hu i Hang Wenjing, a sama izgradnja objekta je trajala oko 3 godine.

Ovaj muzej je koncipiran kao destinacija umestosti i arhitekture u kome će se izložbe odvijati u dijalogu sa zgradom i njenim prirodnim okruženjem. Zato je prva izložba, koja je u novembru ove godine ujedno i svečano otvorila muzej, nazvana “Nakon prirode” i istražuje odnose između ljudi i prirode u poslednje tri decenije razvoja Kine.

Kao prvi Muzej savremene umetnosti u provinciji Beidaihe, UCCA će ovom regionu predstaviti svetske izložbe, ali na jedan drugačiji način, u drugačijem okruženju i novom kontekstu.

Zgrada muzeja je ušuškana u peščanu dinu, pa je veći deo nje skriven od pogleda, tako da ne narušava siluetu peščane obale. Ovo je i bio osnovni zadatak projekta – napraviti objekat koji se neće isticati napadnim oblikom, već će biti prekriven prirodnim reljefom.

Inspirisani neumornim iskopavanjem dece u pesku, velika deca su se poigrala i stvorila niz malih i velikih povezanih prostorija koje podsećaju na pećine, za koje znamo da su bile primarni oblik staništa ljudi, dok su pećinski zidovi najranije mesto čovekovog umetničkog stvaralaštva.

Projektanti su se odlučili za organski pristup projektovanju, stvorivši muzej ukupne površine preko 930 metara kvadratnih, sa 10 prostorija izložbenog prostora i jedne koja predstalja kafe-restoran.

Odluka o stvaranju muzeja ispod peščane dine rođena je iz dubokog poštovanja arhitekata prema prirodi i želje da se zaštiti ceo ekosistem na ovoj morskoj obali koji je priroda stvarala vekovima.

„Da nismo izgradili muzej unutar dine, ona bi do sada već nestala. Izgubili bismo je kao što se to dešava svuda u svetu, jer zašto postoji peščana obala ako ćemo izgubiti poled na nju”,  izjavio je arhitekta Li Hu. „Ako muzej integrišemo u prirodni reljef dine, onda smo spasili dinu”, dodao je arhitekta.

Nakon što se prođe kroz dugi tamni tunel, prostor se iznenada otvara i posetioci ulaze u najveću multifunkcionalnu galeriju, gde preko kružnih svetlarnika snop upadnih svetlosnih zraka pada na površinu poda i ispunjava prostor ambijentalnim i mekanim osvetljenjem, kakvo se viđa baš u prirodi.

Spiralno stepenište vodi na vrh objekta, usmeravajući posetioce da se iz tamnih udubljenja pećine uspenju ka svetlosti i nebu, odnosno krovu objkta, odakle se mogu posmatrati more i horizont. Ovo mesto, skriveno između mora i peska odiše mirom, skladom i čistotom u svom minimlizmu i jasnoći oblika.

U bliskoj budućnosti biće izgrađen Muzej mora do koga će se dolaziti stazom koja će biti iznad vode samo kada je oseka, a kada nadođe plima, zgrada će delovati kao da se izdiže iz mora poput usamljenog kamena. Ova dva muzeja zajedno, prema rečima arhitekata, formiraće simbolično “Dijalog sa morem”!

© Photo: Qingshan Wu, Nan Ni

Be First to Comment

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *