Panoramski lift na zidinama srednjovekovnog utvrđenja u srcu katalonije

Grionela je grad u Kataloniji, na severu Španije, koji se ubrzano razvijao proteklih deset godina. Kroz njega protiče reka Ljobregat, deleći ga po sredini i time omogućivši da se razvija aktivan život pored reke, kako na levoj tako i na desnoj obali. Zanimljivo je to da se istorijski centar ovog grada nalazi na visini od 20 metara iznad nivoa reke, gde se nalazi i srednjovekovno utvrđenje koje je proglašeno za kulturno dobro Španije.

Dvadeset metara visinske razlike između starog i novog dela grada stvorilo je društveno raslojavanje. Tokom dugog niza godina u starom delu grada se smanjio broj stanovnika, i to sve usled loše pristupačnosti i veoma velike visinske razlike. Stare rampe, uski prolazi, visoke stepenice predstavljale su veliki problem starijima građanima, pa ponekad i najmlađima, da se svakodnevno bore sa tim problemom.Panoramski lift sagrađen je 2015. godine i predstavlja jedno elegantno rešenje kako savladati veliku denivelaciju terena u gradskoj sredini i olakšati pristup starom jezgru grada. Izgradnjom lifta smanjio se i društveni jaz između njenih građana i olakšana je komunikacija između dva potpuno suprotna kraja grada.

Zidine srednjovekovnog grada značajne su koliko i industrijske kolonije koje su iznikle tokom dvadesetog veka duž obale reke. Ovaj panoramski lift je postavljen na mestu prepoznatom kao strateško, jer su ovom trasom dugi niz godina prolazili radnici zaposleni u tekstilnoj industriji. Ovaj lift ne samo da spaja dva teško pristupačna dela grada nego je i estetski dobro uklopljen u ambijent javnog gradskog prostora.
Materijali i struktura?

Čelik, opeka i staklo. To su materijali upotrebljeni u ovom projektu. Nije li to sjajno?
Odabir materijala nije neuobičajen s obzirom na to da se staklo i čelik odavno kombinuju, a ne narušavaju identitet i izgled drugih objekata i okruženja. Metalna konstrukcija je napravljena u lokalnoj radionici, a postavljena je u roku od  svega 4 dana!
Od podnožja panoramskog lifta do visine od 8 metara postavljeno je prozirno staklo, a ostalih 16 metara je oblagano prošupljenom opekom. Ovakvom materijalizacijom ne samo da se lift uklopio u siluetu srednjovekovne tvrđave, već se stiče i doživljaj da je oduvek bio tu! Transparentno podnožje omogućava praktični i vizuelni osećaj bezbednosti i veće dostupnosti.Zatvaranje liftovskog okna dešava se samo sa tri strane konstrukcije, čime je korisniku omogućen vizuelni kontakt sa kamenim zidom tvrđave. Time se stiče utisak da je kulturno nasleđe koje stoji ispred vas netaknuto i nenarušeno vašim prisustvom.
Ovakvi vidikovci i “transportna” rešenja motivišu ljude da se kreću, jer se na taj način povezuju sadržaji, umrežavaju ljudi,  ponovo se koriste prostori koji su dugo vremena bili zapostavljani ili pak da se oforme neki novi prostori i stvore neke nova mesta vredna posete.

© Photo: Adrià Goula

Be First to Comment

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.