Ekološki ski centar u Norveškoj – brvnara sa pogledom na dolinu

Na severu Evrope u Norveškoj, zemlji snega, leda i popularnih skijališta, niču mnoga ski odmarališta sa uspešnim primerima moderne arhitekture. Jedno od tih mesta je i Sjusjøen koje postaje svake godine sve popularnije. Ovde se gradi sve više ski centara i objekata poput drvenih brvnara, koje nude smeštaj i dnevni odmor.S obzirom da su zime ovde jake i da duvaju hladni severni vertovi neophodno je da se obezbede skloništa na različitim mestima, ali blizu glavne zgrade ski centra. Posetiocima odgovara da imaju privatan prostor odvojen od aktivnog života i dešavanja koja su neminovna u okviru glavne zgrade. Zaslužan za ovaj projekat je biro AAHA (Aslak Haanshuus Arkitekter).Ova ski brvnara okrenuta je svojom južnom stranom prema dolini Gudbrandsdalen. Njen volumen je nalik na geometrizovano polegnuto slovo S”, a glavna osa zgrade se prostire u pravcu istok-zapad. Severna fasada je većim delom zatvorena zbog jakih vetrova, a južna otvorena velikim staklenim površinama, pružajući fantastičan pogled niz dolinu. Iako prizemni objekat, ovde imamo slučaj da je osnova izvedena u pet različitih nivoa koji se savršeno utapaju u topografiju terena. Prvi i poslednji nivo se razlikuje za 13-14 stepenika, što je malo manje od standardne spratne visine.ski centarZa razradu koncepta korišćeni su jednakostranični trouglovi koji se nadovezuju jedan na drugi a ukupno ih je dvanaest. Objekat je funkcionalno podeljen na dva dela između kojih se nalazi ulaz sa pristupnim natkrivenim tremom. U jednom delu se nalazi soba za skladištenje sportske opreme i malo privatnija spavaća soba kojoj se pristupa direktno sa trema. U drugom delu se nalaze prostorije za dnevne aktivnosti, kuhinja, trpezarija, kupatilo i tri spavaće sebe. Prostorije su nepravilnih oblika, često sa oštrim uglovima što ostavlja utisak dinamičnog prostora, neobičnih kadrova i vizura.
Veliki prozori su primenjeni na skoro celoj južnoj fasadi i to kod prostorija za dnevne aktivnosti i u hodnicima. Odavde se preko ove kontinualne staklene fasade pruža predivan pogled na dolinu. Ova ski brvnara je napravljena od prefabrikovanih drvenih elemenata, koji su vidljivi u enterijeru. Spoljašnji zidovi i krov su tamne nijanse, od karbonizovanih (ugljenisanih) drvenih talpi, što omogućava da ova brvnara bude fantastičan prizor u pejzažu ove snežne idile
© Photo: Aslak Haanshuus Arkitekter

Be First to Comment

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *