Duple fasade kao odgovor tropskim vrelinama

Kao odgovor tropskim vrelinama, odnosno specifičnim klimatskim uslovima u Vijetnamu, osmišljen je koncept poslovne zgrade kod koje se koristi sistem „duple topske fasade“. Ovaj koncept bi trebalo da ublaži prekomerno zagrevanje i omogući bolji termalni ugođaj u svim unutrašnjim prostorima. Na ovaj način se smanjuje i potrošnja električne energije za hlađenje, a ujedno se stvara tampon zona koja će štiti od buke što dopire sa ulica najvećeg grada Vijetnama, Ho Ši Mina.
Ovo je osmislio i dizajnirao INRE Studio čiji je glavni arhitekta i direktor Kosuke Nishijima, prethodno u timu VTN Architects za koje je karakteristično da u svojim radovima potenciraju koncept zelenih fasada. Duple fasade kao odgovor tropskim vrelinamaOva zgrada ima oko dve hiljade i četristo metara kvadratnih. Njena dupla fasada se sastoji od dva elementa – staklene zid zavese i obešene modularne čelične konstrukcije. Svaki modul je sastavljen od šest čeličnih prstenova koji formiraju mrežu koja podržava saksije sa različitim vrstama biljaka i drveća. Ovo je glavni detalj enterijera, jer u zavisnosti od doba dana stvara ambijentalnu igru svetlosti i senke. Sve to delimično ostavi utisak da se nalazite u poslovnoj zgradi koja je okružena prirodom.
Ovakvi koncepti, dizajnirani da odgovaraju tropskim urbanim sredinama, vode ka stvaranju alternativnih poslovnih prostora u kojima su poboljšani uslovi radne sredine i omogućeno kvalitetnije radno okruženje. Duple fasade kao odgovor tropskim vrelinamaModularnost ove fasade se vizuelno prenosi i u enterijer zgrade. Kroz duplu fasadu, shodno njenom dizajnu, enterijer je ispunjen doživljajem jedinstvene veze sa prirodom bez obzira što se zgrada nalazi u sred gradske vreve, u epicentru urbanog života. Ovakva ozelenjena fasada takođe sprečava prodiranje vode used obilnih kiša, što je problem većine poslovnih zgrada Ho Ši Mina koje koriste jednoslojni sistem staklenih fasada. Duple fasade kao odgovor tropskim vrelinamaOvde se ne radi o klasičnoj duploj fasadi. S obrzirom da je klima u Vijetnamu tropska, nisu potrebna dva neprobojna sloja, već baš kako je to ovde predviđeno – prvi sloj je staklo i ono je u direktnom kontaktu sa enterijerom, dok je drugi sloj čelična modularna konstrukcija koja podržava saksije sa različitim vrstama biljaka. Ovo prvenstveno stvara tampon zonu između spoljašnjosti i unutrašnjih prostora i čini enterijer prijatnijim i ugodinijim za boravak i rad.
© Photo(3D Render): INRE Studio

Be First to Comment

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *