Mikro apartman od 15 metara kvadratnih u Bejrutu

Libanski studio Eliemetni uspeo je da u malom prostoru potkrovlja jedne stare zgrade u Bejrutu iskominuje sve ono što bi bilo potrebno jednom gostu koji na par dana odseda u ovom gradu. Mikro apartman od 15 metara kvadratnih u BejrutuOvaj studio se pored arhitekture bavi enterijerom i dizajnom, pa je tako ovde uspeo da iskombinuje sva znanja i kompletno osmisli ovaj mikro apartman, popularno nazvan “Kutija za cipele”. Apartman je rađen za klijenta čija je namera da ga izdaje preko AirBnB-a.

„U poslednje vreme Bejrut je prepun naroda i veoma je teško naći apartman gde možete odsesti, a da to bude po pristupačnim cenama. Mini, mikro je danas totalno u trendu!“ – zapazio je Elie Metni, osnivač Eliementi-a.

Mikro apartman od 15 metara kvadratnih u BejrutuSa samo 15 metara kvadratnih, tim je uspeo da napravi čudo. Zidovi su ofarbani u belo, a pod je obložen belom epoksidnom smolom, kako bi se ublažila refleksija usled tolike beline zbog količine svetlosti koja dopire kroz velika staklena okna.
Sav nameštaj u apartmanu je napravljen po meri i to od kvalitetnog lameliranog drveta sa prednjim frontovima od belog medijapana, dok su stolice kombinacija bukovog drveta i bojenog čelika. Sto i stolice se mogu izvući po potrebi, a dizajnirano je tako da mogu se sklope i postanu deo donjeg kuhinjskog elementa.Mikro-apartman-od-15-metara-kvadratnih-u-BejrutuS obzirom da je apartman širok svega dva metra, nije bilo mnogo prostora za klasične ormare, pa su svi elementi za odlaganje deo nekih drugih. Mesto za odlaganje ispod kauča, ispod kreveta, par samostalnih komoda i nekoliko visećih elemenata je sve gde možete raspremiti svoj prtljag.

„Zahtev klijenta je bio jednostavan: stvoriti fluidan i funkcionalan prostor, sa kapacitetom da ugosti dve odrasle osobe, a da bude ugodan da u njemu može da boravi do pet osoba“ – objasnio je Metni.

Mikro apartman od 15 metara kvadratnih u BejrutuSa ovakvim zahtevima i limitom od 15 metara kvadratnih, ovo je bio izazov da se stvori mesto koje odiše prijatnom, jednostavnom, lagodnom a upečatljivom energijom. Mikro apartman od 15 metara kvadratnih u BejrutuApartman je otvorenog plana bez pregrada, a jedino  je kupatilo odvojeno staklenim vratima i nalazi se odmah iza kuhinje. Većina nameštaja je postavljen duž jednog zida ispod prozora, ali je pokretljiv, pa je gostima omogućeno da ga pomere na neko drugo mesto ukoliko im se tako više dopada.
Ulaz u stan je po sredini što je omogućilo podelu na dva dela: „mokri“(kuhinja i kupatilo) i „suvi“(spavanje i dnevne aktovnosti). Ulazi se sa terase, odnosno krova, koji u ovom trenutku nije preterano reprezentativan.
Mikro apartman od 15 metara kvadratnih u Bejrutu Mikro apartman od 15 metara kvadratnih u BejrutuKrevet je bračni i smešten između tri zida. Jedan zid je sa velikim prozorom, a krevet je namešten tako da gleda na kroz njega odakle se pruža pogled na siluetu urbanog grada. Mikro apartman od 15 metara kvadratnih u Bejrutu osnova Mikro apartman od 15 metara kvadratnih u BejrutuNa drvenom obodu kreveta ima i nekoliko praktičnih stvari poput priključka za telefon, laptop, skladište za knjige, dok su kod uzglavlja visoko postavljene dve lampe za noćno svetlo. Prostor ispod kreveta je iskorišćen za fioke namenjene za odlaganje posteljine, peškira, kjniga, sitnih stvari poput naočari, nakita i dr.
Mikro apartman od 15 metara kvadratnih u BejrutuKuhinja i kupatilo imaju bele pločice sa sivim fugama što zaista razbija monotoniju belog prostora. Kuhinja je veoma kompaktna i sadrži sudoperu, veš mašinu, mali frižider, dve ringle, mesto za odlaganje posuđa, police za čisto suđe i začine.Mikro apartman od 15 metara kvadratnih u BejrutuPostoji mnoštvo ovakvih primera, jer je koncept mikro stanova uzeo maha i postao trend čak i među bogatima. Takođe, većina turista je spremna da se odrekne benefita velikog i raskošnog prostora, kako bi im putovanje ispalo jeftinije. Percepcija boravka u zatvorenom prostoru se menja i značaj se prenosi na eksterijer, otvorene prostore i ono što sam grad ili neki predeo može da vam pruži. Tako na Islandu postoje odmarališta sa mikro sobama, a nije zanemarljivo da se ovakva filozofija primenjuje i na poslovnim objektima. Mikro stanovanje je u ovom trenutku postala želja, a ne prinuda, pa tako imamo bogate porodice koje svoj život žele da smeste u što manje kvadrata. 
© Photo: Marwan Harmouch
 

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *