Moderan bungalov za tročlanu porodicu u strogom centru grada

Projekat ovog bungalova kandidovan je za program neprofitne organizacije „Dekorativni snovi“, a nalazi se u Harbinu, u NR Kini, u samom centru grada. Ovaj mali bungalov smešten je na samom ulazu u dvorište jednog kompleksa projektovanog u ruskom stilu, sastavljenog od spomenika kulture iz perioda eklekticizma.Moderan bungalov za tročlanu porodicu u strogom centru grada (11)Ova zgrada je prethodno bio samo jedna prostorija namenjena za boravak čuvara koja je imala svega 29m². U međuvremenu, namena objekta postala je stambena, na njega su upisana imovinska prava i proširen je tako da može da primi tročlanu porodicu.Moderan bungalov za tročlanu porodicu u strogom centru gradNajveći izazov ovog projekta je bio kombinovanje potreba tročlane porodice uz prilagođavanje izgleda i veličine zgrade sa lokacijskim uslovima i izrazitim istorijskim okruženjem. Nije lako na pojednostavljen način ponoviti stil ruskog eklekticizma, kao ni zadovoljiti sva ograničenja koja se odnose na očuvanje životne sredine, a pogotovo nije lako iskombinovati oba zahteva.Moderan bungalov za tročlanu porodicu u strogom centru grada (11)Temelji obnovljene kuće su fundirani na oko 2 metra dubine zbog čega je izbegnuto njihovo smrzavanje, a s obzirom na to da je kuća malo ukopana, uspelo je da se organizuje prizemlje i potkrovlje tako da bude iste visine slemena kao prethoda. Kuća je dobro izolovana sa svih strana, čak i u temeljima, a s obzirom da se radi o veoma hladnim krajevima, sunce ovde ima značajnu ulogu. U skladu sa tim ovde su ispoštovani osnovni principi održivosti i uštede energije.Moderan bungalov za tročlanu porodicu u strogom centru gradOtvori zgrade su orijentisani istok-zapad zbog konfiguracije placa, a s obzirom da je okružena visokim zgradama koje joj prave senku, urađen je jedan trik na južnoj fasadi. Naime, ćošak krova i dva zida su odsečeni tako da je na tom mestu postavljen trougaoni krovni prozor. Ovaj prozor gleda na južnu stranu, što garantuje određenu količinu sunca čak i zimi. U zimskom periodu ova kuća tokom dana ima bar tri sata sunca, što svakako poboljšava životni komfor svih ukućana.Moderan bungalov za tročlanu porodicu u strogom centru gradJugo-istočni i severo-zapadni zid je obložen drvetom izrađenim u tradicionalnoj tehnici tretiranja vatrom, što predstavlja izuzetnu termalnu zaštitu. Glavni kostrur zgrade – istočna i zapadna strana kao i krov – obloženi su tablama lima od obojenog titanijum-cinka, koji se često koristi za krovove jer je izuzetnano dugotrajan material, a lak za održavanje.Moderan bungalov za tročlanu porodicu u strogom centru gradPotkrovlje je organizovano usko uz jugo-istočni i jugo-zapadni zid ali tako da prostoru dnevnog boravka ostavi duplu spratnu visinu. Trougaoni krovni prozor se nalazi dijagonalno od dnevnog boravka tako da tokom dana kroz njega dobija dnevna svetlost.
Primetno je da ova zrada ima interesantnu stolariju – kako po obliku i veličini, tako i po položaju. Upečatljiv je i kuhinjski prozor koji se pruža usko preko zida pa i po krovu. Ormani su rađeni po meri, pa je ceo zid urađen kao skriveni ormar jer pored toga što predstavlja prostor za skladištenje služi i kao dodatna termoizolacija. Da bi se zadovoljila potreba za aktivnostima na otvorenom, za uređenje dvorišta je korišćena različita materijalizacija: preko travnatih površina i aleja različitih žbunastih biljaka, do različitog popločanja koje je namenjeno rekreaciji i odmoru. Dizajn dvorišta je simbolično preslikan geometrijski koncept same kuće.Moderan bungalov za tročlanu porodicu u strogom centru gradNova zgrada u svom konačnom obliku ima istu površinu i identičnu visinu kao prethodna, ali uz sve izmene ona predstavlja novi estetski dodatak ovom kompleksu.
Ne može se reći da se apsolutno uklapa u okruženje ruskog eklekticizma, ali isto tako ne liči na baraku kakva je prethodno bila. Ova jednostavna kuća svedene materijalizacije predstavlja dobar primer modernog bungalova za stanovanje, koji bi mogao da se nađe bilo gde, a da pri tom ne ugrozi i ne naruši ambijentalnu celinu jednog mesta.Moderan bungalov za tročlanu porodicu u strogom centru grada
© Photo: Han Ma

Be First to Comment

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.