Projekat „Sfere" otvoren u Amazonovom sedištu u Sijetlu

Amazon je završio izgradnju projekta Sfere za svoje predstavništvo u Sijetlu, pružajući novi radni prostor za zaposlene i otvoreni zeleni prostor za javnost.šProjekat Sfere otvoren u Amazonovom središtu u SijetluProjekat „Sfere sastoji se od tri povezane staklene kupole, sagrađene u centru Amazonovog kompleksa u Sijetlu. Osnivač i direktor Amazona, Džef Bezos, zvanično je otvorio objekat 29. januara 2018. godine, i to preko glasovne komande upućene virtuelnom asistentu Aleksi.Projekat Sfere otvoren u Amazonovom središtu u SijetluZa dizajn ove strukture bila je zadužena američka arhitektonska firma NBBJ, koja je dobila građevinsku dozvolu za ovaj projekat još 2013. godine.

Ovaj konkretan dizajn izabran je zbog svoje spontane pojave u prirodi, kao omaž staklenim baštama, kao što su londonske Kev bašte”, stoji na Amazonovom blogu.

Projekat Sfere otvoren u Amazonovom središtu u SijetluSlični projekti uključuju i projekat Rajski vrt („Eden”) u Kornvalu, u Velikoj Britaniji, i hlađene staklene bašte u Singapurskim vrtovima pored zaliva.Projekat Sfere otvoren u Amazonovom središtu u SijetluDrveni podovi, plutajuće stepenice, lebdeće terase i vodene površine su  elementi koji vas provode kroz plan “Sfera”, dok se sve vreme krećete pored četvorospratnog zida pokrivenog živim organizmima. Ove tri glazirane sfere izgrađene su od 620 tona čelika i oslanjaju se na masivnu betonsku podlogu. Sve tri jedinice dele celokupan otvoren prostor koji je ispunjen hiljadama biljaka, a koje posetioci mogu posmatrati sa nekoliko vidikovaca.Projekat Sfere otvoren u Amazonovom središtu u Sijetlu Projekat Sfere otvoren u Amazonovom središtu u Sijetlu Kupole su izgrađene preko puta računarskog centra, u kojem na hiljade kompjutera procesuiraju zahteve miliona klijenata “Amazona”. Smešteni na jednom mestu, računari generišu veliku količinu toplote, koja se koristi za zagrevanje kupola. Akumulirana toplota prenosi se u zgradu sedište kompanije putem podzemne mreže cevi napunjenih vodom. Dok prolazi kroz centar, voda se greje i potom prenosi do kupola.Projekat Sfere otvoren u Amazonovom središtu u SijetluOd tri, najveća „sfera” visoka je 27 metara i prečnika 40 metara. Celokupna struktura je pokrivena sa 2643 ravnih panela prozirnog stakla, uklopljenih tako da stvarju iluzija zakrivljene površine.
Geometrijski šablon fasade izveden je iz oblika koja se nalazi u prirodi, poznatog kao Katalanovo čvrsto telo. Ispod stakla, tanka prevlaka pomaže u ograničenju nivoa infracrvenog zračenja i održavnju adekvatne temperature unutrašnjeg prostora.Projekat Sfere otvoren u Amazonovom središtu u SijetluSa preko 40.000 primeraka biljaka iz celog sveta „Sfera” je kreirana prvenstveno kao radni prostor i mesto okupljanja za radnike Amazona, mesto bega od standardnog kancelarijskog ambijenta.
Mnoge zasađene biljne vrste su iz šumskih ekosistema, koje opstaju samo u hladnim, vlažnim uslovima. Zbirka biljaka uključuje i uzorke sa Univerziteta Vašington i botaničke bašte Atlanta, kao i Ficus rubiginos, nazvanu Rubi – najvišu biljku u „Sferi” – koja je posađena u Kaliforniji 1969. godine, i visoka je 17 metara.Projekat Sfere otvoren u Amazonovom središtu u Sijetlu Projekat „Sfere” funkcioniše u ciklusu dan-noć – dnevna temperatura je u proseku 22 stepena, vlažnost vazduha oko 60 posto, dok je noćna temperatura niža, oko 12 stepeni i vlažnost vazduha 85 posto.Projekat Sfere otvoren u Amazonovom središtu u Sijetlu 33

„Naš cilj sa „Sferama” je bio da stvorimo jedinstveno mesto okupljanja u kome zaposleni mogu sarađivati i zajedno razvijati nove ideje, a gde bi se i građani Sijetla mogli okupiti kako bi doživeli biodiverzitet u centru grada”, rekao je Džon Šoetler, Amazonov potpredsednik menadžmenta nekretninama i postrojenjima.

Projekat Sfere otvoren u Amazonovom središtu u Sijetlu Kompanija je značajno ulagala u Sijetl u periodu od 2010. do 2016. godine i za to vreme u gradsku kasu dodala 38 milijardi dolara. Amazon takođe koristi Sijetl za testiranje novih ideja, poput automatizovane prodavnice otvorene sad u februaru, gde kupci biraju i plaćaju svoje namirnice uz pomoć aplikacije.Projekat Sfere otvoren u Amazonovom središtu u Sijetlu Kompanija je ovaj projekat opisala kao „direktnu vezu sa prirodom” za zaposlene, koji ovaj prostor mogu da kosriste za sastanke, rad i odmor, poput sličnog Mikrosoftovog rešenja kućice na drvetu.
Mnoge velike kompanije ne samo da ulažu u opremanje i kvalitet radnog okruženja već smišalju i nove načine kako promovišu biodivetzitet i očuvanje životne sredine.

Be First to Comment

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *