o autoru

Ja sam Mila Gvozdić Konstantinović i po zanimanju sam arhitekta.

Ova internet stranica je zamišljena kao prezentacija dobre, moderne arhitekture, arhitekture vredne pamćenja i geografskog mapiranja. Zamišljeno je da bude portal gde ćete bez reklama, prisilnih prozorčića i drugih ometajućih kolačića moći da pročitate par redova objašnjenja jednog projekta, poneko moje skromno zapažanje, kritiku ili pohvalu, ali ne samo arhitekture već i dizajna, fotografije i drugih lepih umetnosti koje se i te kako prepliću sa arhitekturom.

Odlika kvalitetne arhitekture jeste u dobro uspostavljenoj komunikaciji, bilo da se ona ostvaruje između ljudi ili je reč o organizacionom rešenju jednog tematskog ambijenta. Smatram da je kretanje je osnovna aktivnost čoveka, zbog toga je bitno da ono bude neometano, udobno, logično. Možda vam se učini da svako ima svoju teoriju o tome, ali nemojte da vas to zavara, jer ne postoji bezbroj teorija o tome, postoje samo navike. Navika je ključ pogrešnog tumačenja čovekovih potreba i najčešći razlog loše arhitektonske prakse. Malo nas ima mogućnost da praktikuje i stvara svoju arhitekturu u malom, da se igra i gradi “lokalno”, jer su nam gradovi skučeni, a prostrana sela, nažalost, omražena. O čovekovom boravku u nekom prostoru je potrebno razmišljati kroz njegove primarne osobine i prirodne potrebe. Zbog toga je narodno graditeljstvo značajno za razumevanje svega drugog, jer običan čovek bez obzira na obrazovanje, postavlja stvari tako da mu budu “na ruku”, da budu logične za korišćenje i upotrebu, da budu najbliže i neometano dostupne za dato područje, postojeću topografiju ili mesto gradnje, da ih uskladi sa klimom u kojoj boravi, odnosno vremenskim prilikama i neprilikama sa kojima se susreće. Narodno graditeljstvo za meru uzima čoveka ili pak zajednicu, jer je to za njega saglediva skala. Zato retko kad greši. Arhitekte bi trebalo da imaju veću skalu sagledavanja, a za to je potrebno da se obrazuju celog života.
Ako se pitaš šta je onda dobra arhitektura, reći ću ti jedno: istinski dobra arhitektura se dobro i drugo koristi. Dakle, arhitektura bi trebalo da bude lepa i kada se raspadne.

Poštovani čitaoče hvala ti što si posetio i pročitao ovu stranicu. Uživaj u svetu oko sebe, oblikuj ga i stvaraj ga za buduće generacije, jer život je treptaj vasione.