Moderna gradska biblioteka kao deo naše svakodnevice

Pred vama je jedan veoma zanimljiv projekat! Hajde da krenemo od arhitektoske osnove ove biblioteke, baš zato što se radi o prostoru koji bismo mogli, zbog svoje jednostavnosti, žargonski nazvati „kutija šibica“.

Ako malo bolje pogledate videćete da se osnova ne ističe u nekakvim specifičnim oblicima, krivinama i nadrealnim projektantskim idejama. Osnova na prvi pogled deluje pomalo i dosadno i pojednostavljeno. Glavni arhitekta ovog projekta ispred biroa G/O Architecture je Juyoung Lee.

ALI. Jedno veliko ALI. Sam prostor, enterijer i nameštaj je tako dobro osmišljen da vam je sigurno zastao pogled na tim fantastičnim detaljima.

 Biblioteka nije definisala svoju namenu već je dozvolila da se koristi na različite načine, odvajajući se od stereotipa da je to prostor samo za čitanje knjiga.

Različiti prostori kao što su barski stolovi, prostorije za seminare, dugački stolovi pogodni su za upotrebu kako idnividualno tako i za veće grupe.

Takođe, tip posetioca nije bio posebno definisan. Smatrali su da će je zbog toga stanovnici svih starosnih dobi češće posećivati i da su je na taj način učinili dostupnijom. Uz česte posete ljudi iz neposrednost okruženja, ova biblioteka poprima oblik lokalnog mesta okupljanja, mesta gde se komunicira, sastaje, rastaje, plače, smeje i gde se razmenjuje životno iskustvo.

Ima li boljeg povoda za okupljanje od knjige i čaja? Ne samo u teoriji, već i u praksi ovakva zamisao deluje delotvorna za relaksaciju od užurbanog života kakav danas svi živimo.

Ova biblioteka je po svemu drugačija od klasičnih. Knjige su raspoređene u okviru ormarića i polica postavljenih uz zidove, kao i u policama koje dodatno vrše funkciju pregradnih zidova, pulteva ili pak stolova u samom prostoru.

Jedan veliki stub koji se nalazio na sredini prostora, skriven je tako što je “obzidan” policama za knjige. Prostor je dinamičan i sadržajan: dugački stolovi za čitanje, prostor za prezentacije sa projektorom, proctor za decu, široki koridori za prolazak, niske i visoke police za koje vam treba stoličica da biste je dohvatili. Baš šarmatno smišljeno.

Ovakav prostor zaista razbija stereotipa o biblioteci gde dolazite samo da biste uzeli neku konkretnu knjigu. Naizgled, ovaj prostor deluje kao knjižara, jer su knjige prosto svuda oko vas i u mogućnosti ste da odaberete knjigu “surfujuči” fizički kroz biblioteku.

Za razliku od konvencionalnih biblioteka, više ovakvih manjih biblioteka doprinelo bi da se biblioteka postane poput kafića – prostor za česti boravak i deo naše svakodnevnice.

Pogledajte slične primere ovakvih objekata >>> OVDE.

© Photo: tqtq studio

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *