Deset kuća, a jedno dvorište – mikro hotel u Pekingu

Kina je poznata po velikoj gustini naseljenosti u gradovima. Projekat ovih deset kuća, organizovanih oko zajedničkog dvorišta nalaze se u jednom tradicionalnom pekinškom hutongu – četvrti poznatoj po tradicionalnoj kineskoj arhitekturi i kulturi kolektivnog stanovanja.deset-kuća-a-jedno-dvorište-mikro-hotel-u-pekinguZaslužni za ovaj projekat je studioAtelier ZAI, na čelu sa Kupeng Liuom i Shuyi Huang, a ukoliko vas interesuje da odsednete u ovom objektu to bi vas koštalo oko 120 evra za noć. deset-kuća-a-jedno-dvorište-mikro-hotel-u-pekinguRekonstruisana zgrada je u svemu ostala kakva je i bila – ivična gradnja sa unutrašnjim dvorištem, zidana od tradicionalne tamne opeke, postojećeg gabarita i spratnosti, sa lučnim krovovima.Sprovedena intervencija zapravo predstavlja podelu prostora na više apartmanskih jedinica, ali tako da se svakoj omogući izvesna privatnost i dotok prirodne svetlosti.
S obzirom da se radi o hutongu koji se nalazi blizu centra grada, u njega je poslednjih godina dosta ulagano kako bi se sredio i obnovio. Ujedno je ulagano i u popularizaciju ovakvih mesta, prilagođavanje današnjici i potrebama koje će imati budući korisnici. Pored deset mikroapartmana, od kojih svaki ima mokri čvor i čajnu kuhinju, projektovana je i zajednička kuhinja sa trpezarijom kroz koju se prolazi, jer se nalazi u samom centru dvorišta, nekoliko mesta za sedenje na otvorenom, toalet, pomoćna i radna soba. Ovaj mali kompleks ima ukupno oko 280 metara kvadratnih korisne površine. Kada se pogleda u osnovi sve deluje kao lavirint, ali to i jeste draž ovog projekta – da se stvore interesantni skriveni prostori i kompaktni apartmani koji će oslikavati duh jedne kulture.

Dvorišta koja su pripojena svakom apartmanu su veličine od tri do šest metara kvadratnih, ali su veoma lepo uređena i jako prijatna za boravak tokom proleća i leta. Otvaranje prostorija prema unutrašnjim dvorištima je srž tradicionalne kineske arhitekture.Visina zidova oko ovih dvorišta je oko 2 metra i građeni su od tradicionalne tamne opeke.Projekti oživljavanja tradicionalnih pekinških hutonga su sve češća, pa tako imamo primer gde su se arhitekti osmislili mikro hostel izuzetnog dizajna i omogućili turistima da osete pravi duh ovog mesta.

© Photo: Kunpeng Liu

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *