Geotermalna kuća u Paund Ridžu

Ova zadivljujuća luksuzna rezidencija koja se nalazi u Paund Ridžu, ruralnom predgrađu Njujorka, prožeta je uticajem japanske kulture. Dizajnirana je za jednu međunarodno priznatu dizajnerku garderobe i njenog muža, od strane Tsao & McKown Architects.
Dugogodišnje poznanstvo i saradnja između tima arhitekata i klijenta bila je garancija kvaliteta i uspeha ne samo zgrade i enterijera sa sve prilagođenim nameštajem rađenim po meri, već i eksterijera sa uređenjem okućnice. Principi koji su korišćeni u ovom projektu su usresređeni na životnu sredinu, društvenu odgovornost i održivost, kao i na energetsku nezavisnost.
paund ridz
[hover-effect image=”https://prospekt.rs/wp-content/uploads/2018/01/09.01-16.jpg” alt=”TEKST AKO NEMA SLIKE”]TEKST KOJI SE PRIKAZE PRI POMERANJU MISA[/hover-effect]
paund ridz
paund ridz
Na imanju od 12 hektara šumovitog zemljišta, Paund Ridž Rezidencija se sa svojih 270m² otvara prema tom okruženju staklenim površinama pune spratne visine i spoljnjim natkrivenim komunikacijama.

Glavna konstrukcija je formirana od punog drveta, što je retkost danas, a pored svoje prirodne lepote ima i dodatnu prednost u smislu smanjene potrebe za unutrašnjim konstruktivnim i pregradnim zidovima“, složio se tim arhitekata.

Bitno je napomenuti da je za ovu kuću korišćena lokalna drvna građa, što potvrđuje ekološki aspekt gradnje. Drvene noseće grede kao glavni konstruktivni element premošćavaju kompletan enterijer i sa svojom tamnom nijansom odudaraju od okoline, što se postiglo upotrebom velikih staklenih površina.
Sa ovakvim pristupom kompletnog dizajna – od arhitekture, preko enterijera, nameštaja, pa sve do oblikovanja pejzaža, tim arhitekata je uspeo da stvori specifično okruženje, sa osvrtom na prioritete klijenta.

Uz potpunu svet o tome kako ova porodica živi, radi i kako se zabavlja, mi smo uz projektovanje arhitekture objekta ujedno osmišljavali i koncepte enterijetskog uređenje i nameštaja“, izjavio je tim arhitekata.

Dizajn ove prizemne kuće bazira se na otvorenom planu, koji ima tu prednost da postoji prirodna ventilacija za skoro sve prostorije preko kliznih staklenih vrata, prozora ili pokretnih drvenih panela. Osvetljenje se takođe dobija putem dva velika asimetrična krovna prozora. Izvanredni geotermalni sistem grejanja i hlađenja reguliše temperaturu u zgradi koju u zimskom periodu dodatno greju dva kamina.paund ridzU konstrukciji su korišćeni niskoenergetski materijali, a sav kamen i zemlja koji su bili iskopani na  gradilištu, ponovo su korišćeni u kreiranju okućnice i sadnji bašte. Dvorište i krajolik obiluje domaćim vrstama biljaka koje znatno utiču na smanjeno zadržavanje vode na pešačkim stazama.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *