Kamp na Tasmaniji – mesto odmora i relaksacije

Кamp odmarište nazvano „krakani lumi”, što u prevodu znači mesto odmora i relaksacije, nalazi se u severo-istočnom delu ostrva Tasmanije. Nije slučajno da se ovakav koncept kampa nađe baš u okviru nacionalnog parka, jer je u nadležnosti aboridžinske zajednice Tasmanije.Kamp na Tasmaniji - mesto odmora i relaksacijePodručje koje zahvata kamp se na severu granici sa Zalivom Vatre, a koncipiran je da bude dvodnevni smeštaj kulturno-ekološko-planinarskog programa koji traje ukupno četiri dana. Za to vreme posetioci prošetaju kroz ceo nacionalni park Mt William na krajnjem severoistoku ostrva. O ovoj turi se možete informisati i na stranici wukalina walk.Kamp na Tasmaniji - mesto odmora i relaksacijeKamp na Tasmaniji - mesto odmora i relaksacijeKamp može da primi dva vodiča i deset planinara posetilaca. Ovo je prva ruta tog tipa na Tasmaniji kojom isključivo upravlja aboridžinska zajednica. Kampu se pristupa sa strane obale. Da bi se do njega došlo potrebno je proći predeo niske vegetacije koja je obiluje raznolikom florom i faunom.
Nakon toga se dolazi do područja pod šumom. Ono zbog čega nije moguće odmah uočiti ove kamp kućice je zato što su okružene srebrnom barkasijom, vrstom karakterističnom za područje Tasmanije. Ova vrsta drveta je visoka i razgranata, i tako dobro sakriva ono što se nalazi u centru ovog nacionalnog parka.
Za ovaj projekat zaslužan je studio Taylor and Hinds ArchitectsKamp na Tasmaniji - mesto odmora i relaksacijeOve kamp kućice su izgrađene od drveta što čini da se adekvatno uklapaju u okruženje. S obzirom da je fasadna obloga tamne boje, već tokom sumraka one postaju gotovo neprimetne. Staza koja vodi do glavne kućice, nastavlja se sve do pojedinačnih kampova.Kamp na Tasmaniji - mesto odmora i relaksacijeGlavna kamp kućica sadrži kuhinju sa trpezarijom, spavaću sobu, ostavu, garderober, dva wc-a i dve tuš kabine. Ostale kamp kućice predstavljaju svedeni prostor bez ikakve opreme. Ono što u arhitektonskom smislu objedinjuje sve objekte je motiv kupole koji se javlja u kreiranju enterijera. Možda na prvi pogled deluje malo robusno, ali onog momenta kada se glavna „vrata“ otvore, one se stope sa okruženjem i postanu deo pejzaža.Kamp na Tasmaniji - mesto odmora i relaksacijeKamp na Tasmaniji - mesto odmora i relaksacijeKamp na Tasmaniji - mesto odmora i relaksacijeProporcije i materijalizacija svih enterijera proizilazi iz koncepta sezonskih domorodačkih skloništa koja su se koristila na ovom području. Ona su pretežno bila konstruisana od lučnih grana sa oblogom kore drveta, zasvođene tavanske konstrukcije koja je u enterijeru oslikavana ugljem, a motivi su bili krugovi, zvezde i čitava sazvežđa. Implementacija tradicionalnih elemenata u koncept modernog kampa omogućuje aboridžinskoj zajednici da što autentičnije ispriča priču koja se krije u šumama Tasmanije.Kamp na Tasmaniji - mesto odmora i relaksacijeSve smeštajne jedinice su donete na lice mesta, u modulima ili kao već sklopljene, na način koji minimalano utiče na prirodno okruženje. S druge strane, način na koji su projektovane, uz sve te velike i male otvore, omogućuje posetiocu da se sjedini sa prirodom, posmatra je i proučava bez narušavanja njenpg prirodnog toka.Kamp na Tasmaniji - mesto odmora i relaksacije
© Photo: Adam GibsonJordan Davis

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *