Monrojal park i zakošeni kiosci – blago Montreala

Najlepše i najposećenije izletište turista i građana Montreala je Monrojal park. U ovom parku sagrađeni su kiosci koji se funkcionalno i ambijentalno savršeno uklapaju u dato okruženje. Kroz svu svoju specifičnu upotrebu i arhitektonsko oblikovanje, kiosci nam prenose priče prethodnih generacija i kreiraju one buduće.Monrojal park i zakošeni kiosciRezultat projekta je ostvarena harmonija i prilagođenost objekata prirodnom ambijentu. Ovim projektom ne samo da je ispoštovana raznolikostintegritet i diverzitet prirode, već se ovi objekti utapaju u krajolik toliko neprimetno kao da su tu bili oduvek.Monrojal park i zakošeni kiosci 2Ova tri kioska formiraju urbani sklop nalik na manji zaseok. Ovo je bio važan faktor pri projektovanju jer zaseok podrazumeva početak formiranja sela i simbolično ohrabruje na interakciju i podstiče osećaj zajedništva.

Postavka svakog kioska u prostoru je slobodna, bez pravila i ostvaruje vezu sa glavnim paviljonom. Njihovo nasumično pozicioniranje nagoveštava slobodan pristup objektima sa svih strana.Monrojal park i zakošeni kiosci 3Inspiracija i srž projekta sastoji se od dve komponente – igre svetlosti i vetra. Glavne odlike ovog arhitektonskog dela su prirodno svetlo koja se pomalja kroz velike staklene panele i utisak njihanja zgrada na jakom vetru.

Ovakav dizajn ostavlja utisak konstantnog pokreta. Ako bismo slikovito opisali, kiosci svojim „pokretima” i “njihanjem” u pravcu triju vetrova uz nemirnu igru svetlosti, pokorili su se uticaju vremenskih prilika i prirode.Monrojal park i zakošeni kiosci 4Monrojal park i zakošeni kiosci 5Zahvaljujući čeličnoj konstrukciji svaki kiosk je različito iskošen, simbolišući tri pravca duvanja vetrova. Prvi, nakrivljen za 10 stepeni, dizajniran je da prati letnja i zimska događanja. Sa dovoljno velikom sobom da primi oko 30 posetilaca, namena mu je mnogostruka. Drugi je pak zakrivljen za 20 stepeni i u njemu je smeštena oprema i alat koji se koristi za održavanje parka i stvari potrebne za pružanje prve pomoći, dok je u trećem, koji je najviše iskošen, čak 30 stepeni, smešten infopult, kancelarija za prodaju karata i skladište rekreativne opreme. Svaki ima oko 45m².

 Atelier Urban Face je biro zaslužan za njihov dizajn.Monrojal park i zakošeni kiosci 6
Monrojal park i zakošeni kiosci 6Povrh svega, oblik i transparentnost ovih zgrada ostavljaju utisak lakoće. Ta lakoća i prozirnost podstiče igru svetlosti i senke. Tri zgrade, kao bačene u ovaj park, u zavisnosti od ugla posmatranja mogu delovati potpuno nevidljive u šumi. Izbliza gledano, prostor unutar objekta predstavlja esenciju jednostavnog.

Kiosci su otvoreni prema prirodnom okruženju na dva suprotna kraja. Ambijent je miran i relaksirajući, obrađen drvenim oblogama koje svojim prirodnim dezenom i bojom doprinose tom osećaju. Monrojal park i zakošeni kiosci 7Izbor materijala je objedinjen za sve tri zgrade. Svaki izbor je rezultat velikog razmatranja i značajno doprinosi lepoti ovog prostora. Krovovi su prekriveni metalnim pločama od cinka koje su sečene i uklapane pod različitim uglovima, kako bi dodatno naglasile iskošenost zgrada. Zanimljivo je da na dnevnom svetlu ovaj krovni pokrivač menja boju, pa tako svakog sata eksterijer poprima raznolike nijanse shodno prirodnom osvetljenju što pospešuje efekat transparentnosti samog objekta, dok po mraku sija topli ton noćnih lampi. Ovo pokretno pozorište svetlosti i senke savršeno se uklapa u prirodni ambijent predela.Monrojal park i zakošeni kiosci 8

© Photo: Fany Ducharme, Sylvain Legault, Normand Rajotte

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *