Porodična kuća sa atrijumskim dvorištima i visećim lozicama

U primorskom gradu Vung Tau, u Vijetnamu, sagrađena je zgrada namenjena porodičnom stanovanju koja ima veoma razuđenu osnovu sa atrijumskim dvorištima koja obiluju zelenilom.
Vijetnamski studio MIA Design bio je angaživan da osmisli kuću za porodicu koja obožava prirodu. Uz stalnu interakciju sa prirodom, čovek sa njom veoma brzo postane vrlo prisan.Porodična-kuća-sa-atrijumskim-dvorištima-i-visećim-lozicamaOvo je dobar primer kako izgledaju zeleni zidovi i zelene fasade u praktičnoj primeni. Zanimljivo je i to da vam je iz svakog ugla kuće pogled ispunjen zelenilom, ne postoji mesto odakle se ono ne primećuje.Porodična-kuća-sa-atrijumskim-dvorištima-i-visećim-lozicamaOvaj projekat je prilagođen četvoročlanoj porodici, a u skladu sa tim zgrada je podeljenja na tri funkcionalna dela. 
Prvi predstavlja dnevnu zonu sa kuhinjom, trpezarijom i dnevnom sobom, drugi deo roditeljsku sobu sa toaletom i gaderobom i treći deo su dve odvojene dečije sobe između kojih je toalet i mala ostava. Porodična-kuća-sa-atrijumskim-dvorištima-i-visećim-lozicamaUlaz na parcelu sa ulične strane je naizgled skriven, jer se radi o kontinualnom visokom zidu sa velikim drvenim vratima. Pločnik u ovom delu dvorišta obložen je velikim kamenim pločama, a drugi deo je organizovan kao veštačko jezero sa rastinjem i jednim drvetom koje je tu bilo i pre izradnje kuće.Porodična-kuća-sa-atrijumskim-dvorištima-i-visećim-lozicamaS obzirom da je kapija na koju se ulazi dvokrilna, ovaj pločnik može da služi i kao parking prostor, iako u tom slučaju poprilično narušava koncept zelenog i prirodnog okruženja.Porodična-kuća-sa-atrijumskim-dvorištima-i-visećim-lozicamaSkrivena od pogleda visokim zidovima koji se prostiru po ivici parcele, ova kuća zadržava privatnost i sve estetske osobine luksuzne vile.
Kako bi se naizgled izbrisala linija između spoljašnjeg i unutrašnjeg prostora, u enterijeru su za podove u dnevnoj zoni korišćene kamene ploče.Porodična-kuća-sa-atrijumskim-dvorištima-i-visećim-lozicamaProzori su klizni od poda do plafona, pa to omogućava prirodnu ventilaciju i veliki dotok prirodnog svetla. Na ovaj način se dobio efekat prostranosti i dinamična atmosfera. Sunce koje se pomalja kroz prozore preko visećeg rastinja, stvara interesantnu igru svetlosti i senke, pa se u prostorijama dobija poseban ambijent.Porodična-kuća-sa-atrijumskim-dvorištima-i-visećim-lozicamaPorodična-kuća-sa-atrijumskim-dvorištima-i-visećim-lozicamaČak je dugački hodnik koji povezuje unutrašnje prostore celom dužinom ozelenjen lijanama, sa sistemom veštačkog osvetljenja. Između svakog dela nalazi se dvorište koje dopušta da sva tri prostora dišu i imaju privatnost i kontakt sa prirodnim okruženjem.Porodična-kuća-sa-atrijumskim-dvorištima-i-visećim-lozicamaZemlje poput Vijetnama, Brazila, Perua i druge mogu da eksperimentišu sa ovakvim projektima jer je kod njih skoro pa stalno leto, pa ne moraju da brinu o tome kako da sačuvaju biljke tokom zimskog perioda.Porodična-kuća-sa-atrijumskim-dvorištima-i-visećim-lozicamaInteresantno je da koncept uvođenja zelenila u enterijer, znatno pospešuje kvalitet života u kući. Lijane i viseće rastinje je veoma zahvalno jer može da ulepša i oplemeni najobičniji beton, pa se arhitekti često dosete da ih predvide tamo gde bi bilo potrebno osvežiti sumornu fasadu ili pak u prostor uneti malo svežine. Zelene prostore unutar objekata možemo često videti i u komercijalnim zgradama, jer se time stvara prirodan ambijent i vizuelni ugođaj, kakav fali ljudima u gradovima.

© Photo: Hirouyki Oki

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *