Revitalizacija dve napuštene poslovne zgrade u Amsterdamu

Prenamena dve poslovne zgrade u stambene mikro jedinice dogodila se u zapadnom delu Amsterdama. To je delo tima inženjera iz biroa BNLA Architecten i  Bureau Fraai koji su osmislili kako da uklope 12 stambenih jedinica po etaži na svega 130 metara kvadratnih u osnovi.Svi stanovi su koncipirani tako da liče na potkrovlja, pa je to razlog što su ovaj projekat nazvali Urban lofts. Ovaj kompleks od 4 poslovne zgrade dizajnirao je šezdesetih godina prošlog veka nemački arhitekta Piet Zanstra koji je pripadao stilu funkcionalizma, pa arhitekti nisu hteli uopšte da menjaju spoljašnji izgled ove dve zgrade kako bi ostale uklopljene sa ostalim. Utoliko bi se moglo reći da je ovo bio projekat parcijalne revitalizacije, jer je prenamena prostora urađena samo za dva sprata, kao i promena njihove unutrašnje strukture, kojima nije menjan spoljašnji izgled, a ni konstrukcija, već je ona istaknuta čak i u enterijeru.

Formiranje stanbenih jedinica je takvo da u svakoj postoji galerijski prostor gde je smešten bračni krevet, čime se dobio utisak stana na dva nivoa i sa relativno velikom lođom u odnosu na porvršinu stana. Svaki stan ima drugačiju volumetriju u odnosu na ostale, što daje kupcima mogučnost izbora u odnosu sitne detalje njegovog funkcionalnog sklopa.

Ovaj projekat je deo koncepta StartSmart-living (pokret pametnog stanovanja) koji je osmislila i razvila kompanija Nobillon Vastgoed. Pored pojedinačnih smeštajnih jedinica ovde se koncept zasniva i na kreiranju zajedničkih prostorija gde se stanari susreću i druže. Takođe on počiva na tvrdnji kako je dobar razvoj društvene zajednice i socijalizacija osnov za kvalitetan život.Stanovi nisu veliki, ali imaju sve potrebne elemente za život udvoje. Njihov najveći adut je visoka spratna visina u kojoj su spakovana dva nivoa, kao i obrada i materijalizacija enterijera sa elementima drveta, svetlih i tamnih tonova koji se uklapaju u ogoljenu sivu betonsku konstrukciju. Ovo sve izgleda elegantno i umereno, iako se radi o nijansama lišenih doživljaja topline i udobnosti.

Bez obzira na malu kvadraturu ovi stanovi mogu stati rame uz rame sa mnogo većim i raskošnijim, jer je visok nivo estetike, funkcionalnost i dinamika ono što ih čini pogodnim za život.

© Photo:  Studio de Nooyer

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *