Centar za slobodno penjanje u Mineapolisu

U industrijskom gradu Mineapolisu u državi Minesota, otvoren je Centar za slobodno penjanje. Nakon uspeha ove franšize u Sijetlu, u novembru 2017. godine svečano je otvoren još jedan i to u jednom industrijskom objektu na priobalju reke Misisipi.Centar za slobodno penjanje u MineapolisuZgrada je ranije korišćena kao kancelarijski prostor i skladište, ali nakon obnove za koju su bili zaduženi arhitekta Dilan Džonson iz DJA Architects i dizajner enterijera Lilijan Stekel ova zgrada dobija potpuno novu namenu.Centar za slobodno penjanje u MineapolisuSpojivši par prostora duple spratne visine, kreirali su prostore opremljene veštačkim stenama za slobodno penjanje, a ceo kompleks zajedno sa salama za druge sportove i tehničkim prostorijama, ima oko 4100m².Centar za slobodno penjanje u MineapolisuFrontalna fasada je kompletno u staklu, što omogućava slučajnom prolazniku da zaviri unutar zgrade i osmotri živopisan enterijer i dešavanja koja se u njoj odvijaju. Veštačke stene kreirane su tako da kosine i hvatovi budu različite težine, boje i oblika.Centar za slobodno penjanje u Mineapolisu

„Izuzetan pogled kroz velike staklene prozore frontalne fasade daje vam malu naznaku o aktivnostima koje se odvijaju unutar zgrade i to baš sa pogledom na glavnu penjačku salu i recepciju” – rekao je tim.

Velika metalna nadstrešnica na ulazu u zgradu konstruktivno je ista kao i plafonska konstrukciju unutrašnjeg prostora, pa se vizuelno stapa sa glavnim holom. Pored toga akcenat je dat i na osvetljenje nadstrešnice koja je nalik na zvezdano nebo.Centar za slobodno penjanje u Mineapolisu

„Zajedničkim snagama želeli smo da stvorimo okruženje za praktikovanje ovog sporta koje će biti jedinstveno u Mineapolisu, a koje će predstavljati miks industrijskog nasleđa, energičnog i primamljivog prostora koji bi se sinhronizovao sa aktivnim životom zajednice.“ – izjavio je tim dizajnera.

Centar za slobodno penjanje u MineapolisuDupla spratna visina glavnog hola i recepcije izgleda impozantno u estetskom smislu, prvenstveno zbog velikog murala lokalne umetničke grupe Impulse Creative ispred koga je ukoso postavljen pult recepcije.Centar za slobodno penjanje u MineapolisuSve veštačke stene podsećaju na velike oštre lednike. To je bila i inspiracija dizajnerskog tima, te su ih sve obojili u tirkizno plavu boju. Veštačke stene variraju u veličini kao i po težini hvatova.Centar za slobodno penjanje u MineapolisuTim se potrudio da osmisli prostor tako da omogući posetiocima da izaberu stenu u odnosu na snagu i veštinu koju poseduju, bilo da žele rekreativno ili profesionalno da treniraju. Pod je, naravno, obložen crnim debelim strunjačama koje osiguravaju da ne dođe do povrede prilikom skoka ili pada.Centar za slobodno penjanje u MineapolisuKada se prođe ova glavna sala za rekreaciju, ulazi se u dugačak hodnik koji dalje vodi ka drugim prostorijama centra. Čelični okviri i grede farbani su u belo i narandžasto i predstavljaju glavni estetski element koji definiše ovaj prostor.
Svlačionice su smeštene u delu prizemlja zgrade, dok stepenište vodi na galeriju koja se koristi kao radni salon. Prozirne pregrade pružaju nejasan pogled na penjačku salu ispod, dok nameštaj živopisnog dezena i oblika razbija prezežno sivi enterijer.Centar za slobodno penjanje u MineapolisuPojedinačne sale su namenjene za časove joge, rođendanske proslave i druge događaje. Zidovi u ovim salama su od čistog betona bez završne obrade, a podovi su obloženi parketom sloga „riblja kost“. Ovaj spoj visoke elegancije i rustičnosti karakterističan je za nove trendove u uređenju u enterijera.Centar za slobodno penjanje u Mineapolisu

„Akcenti poput avangardnih tapeta, raznolikih boja, drvenih konstruktivnih elemenata i farbanih čeličnih greda, kombinuju se kroz ceo enterijer. Namenski farbane čelične grede i stubovi sa drvenim konstruktivnim elementima, simbolično odvajaju različite namene prostorija i raspoložive aktivnosti”- izjavili su Džonson i Stekel.

Centar za slobodno penjanje u MineapolisuOvaj objekat svojim izgledom naprosto pleni i vredan je posete kako zbog modernog i urbanog enterijera tako i zbog zanimljivih aktivnosti koje se ovde dešavaju.Centar za slobodno penjanje u MineapolisuOdaziv korisnika u ovom penjačkom centru je izuzetan, što govori o opravdanosti projekta. S obzirom na sve veću zainteresovanost za ovaj sport, a time i pristupačnost penjačke opreme, postoje čak i primeri gde su ovakvi projekti izvedeni i u privatnim kućama.
© Photo: Andrea Calo

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *