Lebdeći paviljon skriven u šumama eukaliptusa na obali jezera

Argentinski studio Alarciaferrer Arquitectos dizajnirao je ovaj lebdeći paviljon, sagrađen iznad starog kanala. On se nalazi u argentinskoj provinciji Kordoba na severu zemlje i predstavlja značajnu turističku pa i lokalnu atrakciju.Lebdeći paviljon skriven u šumama eukaliptusa na obali jezeraSmešten u šumi eukaliptusa na obalama jezera Los Molinos, ovaj višenamenski prostor rezultat je sve češće potrebe za mestom okupljanja u novoformiranim vikend naseljima.Lebdeći paviljon skriven u šumama eukaliptusa na obali jezeraObjekat je izgrađen na kanalu koji je deo stare trase puta kroz dolinu Kalamučita, spajajući grad Kordobu sa jugom pokrajine.Lebdeći paviljon skriven u šumama eukaliptusa na obali jezeraIzabrano mesto je vrlo inspirativno zahvaljujući svom položaju, kao i senovitom ambijentu koji stvara stvara gusta šuma eukaliptusa.

“Ovo mesto poseduje naročite vizure na pejzaž koji krasi raskošna šuma eukaliptusa i čini da se stvori jedinstven umirujući ambijent. Kroz staklene prozore se generiše ili potpuna prozirnost ili refleksija okruženja, sve u odnosu na osvetljenost i doba dana.” — izjavili su arhitekti Alarcia i Deheza.

Lebdeći paviljon skriven u šumama eukaliptusa na obali jezeraRezultat svega je viseći paviljon u obliku mosta koji je smešten upravno na kanal i oslanja se krajevima na dva betonska zida koji ne samo da definišu pristup objektu, već i razmere arhitektonske intervencije.
Lebdeći paviljon skriven u šumama eukaliptusa na obali jezera
Paviljon je sagrađen kao metalna konstrukcija tipa Vierendeel nosača, koja se oslanja na potporne betonske zidove na oba kraja kanala. Karakteristika tog tip konstrukcije je otvorena mreža nosača sa vertikalnim spregama, ali bez dijagonala i krutih zglobova. To je omogućilo da se dobiju neisprekidane vizure kroz velike staklene površine.Lebdeći paviljon skriven u šumama eukaliptusa na obali jezeraLebdeći paviljon skriven u šumama eukaliptusa na obali jezeraZatvaranje staklom transformiše ovu konstrukciju u kompaktan volumen, koji se gubi u šumskom pejzažu kroz svoju refleksiju ili gotovo potpunu prozirnost.Lebdeći paviljon skriven u šumama eukaliptusa na obali jezeraModerni enterijer je uređen kompletno u u drvetu, a za nameštaj i opremanje prostora bila je zadužena kancelarija Eames.
Tokom noći, kada se upale svetla, dok je sve oko paviljona obasjano mesečinom, on izgleda kao da poput broda mirno plovi jezerom.
Ovakvi koncepti se mogu primenjivati ne samo na objekte koji služe u komercijalne svrhe već i na zgrade luksuznog stanovanja.Lebdeći paviljon skriven u šumama eukaliptusa na obali jezera© Photo: Lucas Carranza
 

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *