Dečji centar za igru i razvoj u Austriji

Nešto novo na kugli zemaljskoj!

Zauzima prostor na veoma prometnoj lokaciji, predstavlja mesto namenjeno za učenje i razvoj, istraživanje i kreative aktivnosti, mesto novih ideja, mesto namenjeno deci – to je projekat jedne razigrane zgrade za sve prilike i neprilike!Dečiji-centar-za-igru-i-razvoj-u-Austriji-prospektIzmeđu glavne zgrade Univerziteta u Inzbruku i reke In, na samoj obali, okružena zelenilom, ova zgrada je našla svoje mesto pod suncem.
Ovo kreativno utočište za decu kreirala je grupa studenata pomenutog Univerziteta, a izgradili su je za nepunih 16 nedelja. Grupa od 21 studenta i pomoćno osoblje Univerziteta sagradili su ovaj objekat uz saradnju sa vodećim kompanijama u svetu građevinarstva, prostornog uređenja i drugih delatnosti.Dečiji-centar-za-igru-i-razvoj-u-Austriji-prospektSve ovo je deo studijskog programa bečelor studija na katedri Instituta za eksperimentalnu arhitekturu./studio 3.
Ova zgrada nosi naziv Spielräume, što u prevodu znači širina, prostranstvo, igralište, putovanje.Dečiji-centar-za-igru-i-razvoj-u-Austriji-prospektPod mentorstvom Varena Rauch-a i Walter Prenner-a, tokom jesenjeg semestra 2016. godine studenti su kreirali ukupno 20 rešenja od kojih je jedno izabrano i izvedeno. Odluka žirija je pala već krajem decembra, a pobednički projekat Jakob Wiesflecker-a je do maja naredne godine unapređivan i razrađen do detalja. Od maja do septembra 2017. tekli su radovi na pripremi terena i izgradnji objekta. Uz naporan rad i zalaganje svih, projekat je uspešno realizovan i predat u dečje ruke, odnosno Kancelariji za dečji razvoj i obrazovanje.Dečiji-centar-za-igru-i-razvoj-u-Austriji-prospektDečiji-centar-za-igru-i-razvoj-u-Austriji-prospektOva razigrana drvena struktura, smeštena na obali reke In, svojom fasadom asocira na ptičije gnezdo. To se postiglo dugačkim drvenim letvicama koje su nepravilno ukrštane na mestima gde nema prozorskih okvira.
S druge strane, dva zida koja su okrenuta ka obali imaju veoma velike staklene prozore koji omogućavaju izuzetan pogled na reku i prirodno okruženje.Dečiji-centar-za-igru-i-razvoj-u-Austriji-prospektKao obezbeđenje od poplave, odmah uz šetalište, podignut je betonski zidić koji je uklopljen topografski, a služi i kao odbrana od poplava i kao razgraničenje javne površine od prostora dečjeg centra.Dečiji-centar-za-igru-i-razvoj-u-Austriji-prospektSa južne strane se nalazi parking prostor odakle se takođe može pristupiti objektu, ali se glavni ulaz nalazi sa severne. Glavnom ulazu u zgradu se pristupa preko rampe koja je popločana drvenim talpama, koje se pojavljuju na još nekoliko mesta.Dečiji-centar-za-igru-i-razvoj-u-Austriji-prospektEnterijer je veoma dinamičan što se postiglo nepravilnim oblicima, zakošenim zidovima, denivelacijama u podu i plafonu, kao i samom opremanju enterijera. Dinamici doprinose i pojedini prozori koji su takođe pod raznim uglovima i na raznim visinama, pa se igra svetlosti i senke kroz objekat smenjuje tokom dana.Dečiji-centar-za-igru-i-razvoj-u-Austriji-prospektDečiji-centar-za-igru-i-razvoj-u-Austriji-prospektZgrada ima ukupno 205 m², a prostor se sastoji iz nekoliko zasebnih celina. Sa desne strane, gledano sa glavnog ulaza, je garderoba i odatle se pristupa susednim prostorijama. Sa leve strane se nalazi mala sala za sastanke, koja se naslanja na prostoriju namenjenu za boravak roditelja, dok se u desnom krilu nalazi prostorija za decu. Ovaj dečji prostor je osmišljen kao jedan veliki infrastrukturni blok sa različitim sadržajima poput mreža, penjalica, stolova, tobogana, mini biblioteke…
Zanimljivo je to da svi ti sadržaji zauzimaju tek dve trećine spratne visine, pa se stvara utisak prostornosti, a ujedno je i veoma osvetljena.Dečiji-centar-za-igru-i-razvoj-u-Austriji-prospekt Ovaj dečji centar je kompletno drvena konstrukcija. Svi elementi su rađeni od lameliranog drveta, koje se danas dosta koristi u građevinarstvu, jer je jeftinije od pune drvne građe, a jednako je čvrsto, a čak možda i otpornije.
Lamelirano drvo estetski deluje veoma dekorativno zbog načina proizvodnje, te se ono dosta koristi u obradama enterijera. Pogledajte primer kada je celo stepenište urađeno od njega, a nije neuobičajeno da se koristi u zgradama luksuznog stanovanja, jer je prepoznat kao veoma čvrst konstruktivni materijal.Dečiji-centar-za-igru-i-razvoj-u-Austriji-prospekt
 © Photo: Günter R.Wett, Matthias Trobos, Lorenz Jocher