Mala drvena šumska koliba – učionica za radoznale osnovce

Studenti Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Nebraski su osmisli i izgradili šumsku kolibu od prefabrikovanih lameliranih panela.
Ovo šumsko sklonište smešteno je u državi Oregon, na jednom privatnom imanju u blizini grada Eugen. Mala-drvena-šumska-koliba-učionica-za-radoznale-osnovceOkružena zelenilom i šumama, ova koliba se svojim izgledom potpuno se uklapa u prirodno okruženje.
Ovu veoma kompaktnu strukturu zajedničkim snagama osmislilo je 13 studenata, a izgradili su je za nepune 3 nedelje. To je zapravo bio studentski zadatak na katedri profesora Jansona Grifitsa. Namena je da se u njoj organizuju predavanja vezana za očuvanje šuma i zaštitu životne sredine.
Ova mala učionica ima svega sedam metara kvadratnih, a koriste je posetioci imanja Bauman Tree Farm. Ovaj rasadnik drveća je porodični biznis jedne familije, a njihovo imanje se prostore na čak 272 hektara!
Ovde porodica promoviše zdrav život, vrši edukacije za osnovce vezano za upravljanje šumama i očuvanje životne sredine.Mala-drvena-šumska-koliba-učionica-za-radoznale-osnovce

„Ova koliba služi kao mesto okupljanja za male grupe osnovaca, koji žele da nauče koliki je značaj šuma za održiv razvoj zajednice”, rekao je tim dizajnera.

U dogovoru sa vlasnicima imanja, sam dizajn ove učionice kreiran je tako da prenese poruku i da simbolično prikaže vezu između šuma i proizvodnje drvne građe.Mala-drvena-šumska-koliba-učionica-za-radoznale-osnovce

„Sa ovakvim dizajnom uspeli smo posetiocima vizuelno da prezentujemo kako izgleda proces proizvodnje drvne građe. Od sirovog, tek osečenog debla, pa sve do njegove transformacije u obrađenu građu spremnu za upotrebu”, izjavio je profesor Grifits.

Ovaj proces je prikazan kroz koncept, odabir adekvatne lokacije, dizajn, tipa objekta i tip drvne građe koja je korišćena za izgradnju učionice.
Simbolično ovakav objekat predstavlja vraćanje prirodi ono što joj je oduzeto, na jedan izmenjen način koji je prilagođen ljudskoj potrebi.Mala-drvena-šumska-koliba-učionica-za-radoznale-osnovce
Pravougaona osnova, veoma male površine, pokrivena je dvovodnim krovom sa interesantnim svetlarnikom koji spolja deluje kao dimnjak, a iznutra kao krovni prozor sa dinamičnom visećom konstrukcijom.
Mala-drvena-šumska-koliba-učionica-za-radoznale-osnovceEnterijer je veoma zanimljivo osmišljen jer se svi elementi sklapaju u konstrukciju poda, tako da se sto i stolice mogu po potrebi koristiti. Mladi arhitekti nisu posustali ni kada je reč o vratima koja su veoma pametno osmišljena kao sklapajuća, što daje poseban šmek i visoku estetsku notu celoj priči.Mala-drvena-šumska-koliba-učionica-za-radoznale-osnovce
Koliba je uzdignuta od zemlje pedesetak santimetara, na konstrukciji od betonskih stubova, čime je ostvaren minimalan uticaj na prirodu i okruženje.
Zidovi, podovi i plafon su rađeni od lameliranih drvenih prefabrikovanih panela, napravljenih u fabrici i montiranih na licu mesta. Mala-drvena-šumska-koliba-učionica-za-radoznale-osnovceParavan ispred ulaza se pruža od zemlje pa sve do vrha slemena i dizajniran je tako da asocira na krošnju drveta. Donja zona je sačinjena od ravnih linijskih elemenata, koji kako se ide naviše postaju nepravilniji i čine da ova konstrukcija deluje kao da treperi i uklapa u spontane krošnje drveća u okruženju.

„Ovaj drveni paravan nam je služio da prikažemo spoj artificijelnog i spotanost i dinamiku prirode, što smo postigli dizajnom koji oponaša stablo i krošnju drveta. Priča ide od dna ka vrhu,  a ideja nam je bila da se u pogledu posmatrača ova drvena struktura vizuelno stopi sa prirodom”, izjavio je profesor Grifits.

Mala-drvena-šumska-koliba-učionica-za-radoznale-osnovceOvakvi projekti ne samo da imaju pozitivan efekat na prirodno okruženje, već i veliki društveni značaj, jer usmeravaju mlade generacije da razmišljaju ekološki i da čuvaju prirodu.
Značaj je i taj što se ovakav projektni zadatak našao na katedri arhitektonskog fakulteta, pri čemu je pored istraživačkog pristupa, studentima omogućeno da realizuju to što što osmisle. Pozitivno je saznanje da struka ne ide samo u pravcu investitorske arhitekture, već postoje univerziteti koji razvijaju ideju o značaju životne sredine i održivog razvoja.
© Photo: Mike Lundgren.

Comments are closed.