Šta sve može taj čudnovati bambus?

Bambusi (Bambuseae) ili trskovače su drvenaste zimzelene višegodišnje biljke iz porodice trava (Poaceae). Njihova porodica obuhvata čak 92 roda, što čini skoro 1000 vrsta bambusa.Šta-sve-može-taj-čudnovati-bambus-prospektBabmbusi pripadaju kategoriji biljaka koje najbrže rastu, pa za nekoliko meseci dostignu svoju konačnu visinu. Prema istraživanjima neke vrste bambusa za dva minuta porastu i do 1 milimetar, što znači da u 24 sata može izrasti između 70-90 santimetara.Šta-sve-može-taj-čudnovati-bambus-prospektPored drvenastih, ima i onih koji po svom izgledu više podsećaju na travu a visinu koju mogu dostići je svega 1m.
Ako se adekvatno izneguje, bambus može postati izuzetno tvrdo drvo, ali u isto vreme veoma lagano i izdržljivo. Pored toga ima i veliku moć rastegljivosti.Šta-sve-može-taj-čudnovati-bambus-prospektS obzirom da zbog specifičnosti podneblja i klime u kojoj raste, kao građevinski materijal tradicionalno povezan sa sa kulturama Južnog Pacifika, Južne i Istočne Azije, tu imamo i najviše primera njegove upotrebe u arhitekturi i građevinarstvu.
Koristi se za izgradnju mostova, kuća, kao zamena za čelinu armaturu, za skele i druge konstruktivne elemente. Kod nas se koristi najviše kaodekorativni elemet, a firme sve više pokušavaju da popularizuju ovaj materijal pa tako imamo drvene obloge od bambusa, parket i slično.Od njega se mogu praviti različiti strukturalni oblici, tako što ga tokom rasta prilagođavate formi koju ste zamislili. Lukovi na sličan način mogu biti napravljeni, a znatno je jefiniji od pune drvene građe.
Ako vas interesuju tropske građevine od bambusa, upućujemo vas na sajt jedne izvrsne firme na ostrvu Bali, koja već nekoliko godina unazad uspešno gradi fantastične strukture, kuće i odmarališta od bambusa. Glavni arhitekta je Elora Hard, koja je počela sa tim još 2010 godine. O njenom radu će biti reči u nekom narednom članku, a danas uživajte ovoj u foto galeriji koju smo izabrali za vas.Šta-sve-može-taj-čudnovati-bambus-prospekt Šta-sve-može-taj-čudnovati-bambus-prospekt Šta-sve-može-taj-čudnovati-bambus-prospekt Šta-sve-može-taj-čudnovati-bambus-prospekt Šta-sve-može-taj-čudnovati-bambus-prospektŠta-sve-može-taj-čudnovati-bambus-prospekt Šta-sve-može-taj-čudnovati-bambus-prospekt Šta-sve-može-taj-čudnovati-bambus-prospekt Šta-sve-može-taj-čudnovati-bambus-prospekt Šta-sve-može-taj-čudnovati-bambus-prospekt
 © Photo: –

Comments are closed.