Tropske kuće od bambusa – lagane i ekoloske

Elora Hard je osnivač arhitektonskog studija „Ibuku” sa središtem na ostrvu Bali. Već oko 10 godina oni uspešno grade kuće od bambusa koristeći tradicionalnu indonežansku tehniku.tropske-kuce-od-bambusa-lagane-i-ekoloske-prospektOva vernakularna tropska arhitektura ostavlja bez daha! Da li zbog oponašanja prirodnih oblika, strukturalne lakoće, materijalizacije, boje – nismo sigurni, ali ove građevine naprosto deluju utopijski, kao raj na zemlji!
Elorin otac i maćeha su 2010. godine zvanično otvorili Zelenu školu, iako se taj koncept razvio mnogo godina pre. Ideja ove škole je da ukaže da je bambus kao materijal upotrebljiv na više načina, da su njegove mogućnosti neiscrpne, a uz sve to da je estetski veoma dopadljiv!tropske-kuce-od-bambusa-lagane-i-ekoloske-prospektŠkola sa svim sadržajima predstavlja jedan kampus koji ima oko 200 učenika, od predškolskog uzrasta, pa sve do dvanaestog razreda! Mnoga deca koja su imala problema sa hiperaktinošću i koncentracijom, ovde postaju fokusiranija i mirnija. Zbog toga je ova škola više zamišljena kao socijalno-društvena zajednica koja se bavi održivim, ekološkim i društvenim pitanjima, uz promovisanje tadicije i kulturnog identiteta Indonezije.tropske-kuce-od-bambusa-lagane-i-ekoloske-prospektZgrada škole je sagrađena kompletno od bambusa, a napaja se iz obnovljivih izvora energije. Za toplu vodu i kuvanje koriste se bambusovi briketi koji imaju veoma veliku kalorijsku moć. Prva struktura izgrađena u ovom kampusu bio je Kul-Kul most, dugačak čak 22 metra, ispod koga protiče reka Ajung.tropske-kuce-od-bambusa-lagane-i-ekoloske-prospektKampus ima učionice, salu za vežbanje, prostorije za sastanke, labaratoriju, biblioteku, kancelarije, spavaonice, kafe restoran i kupaonice. Takođe imaju vrt gde uzgajaju organsko povrće i voće, a interesantno je da tanjire prave od listova banane. To je trenutno novi hit u svetu, jer su ovakvi tanjiri razgradivi već posle 4 meseca!tropske-kuce-od-bambusa-lagane-i-ekoloske-prospektElora tvrdi kako je osnivanje ove škole promenilo njen život. Njen prvobitni životni put je bio usmeren ka modi, ali nakon upoznavanja sa ovom pričom, sve se promenilo.
Najznačajniji objekat koji je Elorin tim izgradio je Sharma Springs, privatna kuća u mestu Sibang Gede.
Građevine ovog stambenog kompleksa su dizajnirane tako da se prepliću sa prirodom, drvećem i da se potpuno uklapaju u topografiju područja.tropske-kuce-od-bambusa-lagane-i-ekoloske-prospektKrovovi i krošnje drveća se prožimaju, prostorije prepliću, zbog čega granica između prirodnog i stvorenog prestaje da postoji.
Ukupno ima 750m² u 6 nivoa, 4 spavaće sobe, terase, kuhinja i mnogo prostora za igru dece sa sve pogledom na dolinu reke Ajdong!tropske-kuce-od-bambusa-lagane-i-ekoloske-prospektDoživljaj je poput boravka u kućici na drvetu, što negde i jeste slučaj s obzirom da je konstrukcija rađena od drvenastog bambusa.tropske-kuce-od-bambusa-lagane-i-ekoloske-prospekt

„U prošlosti je insekt koji se sladi bambusovom korom uspevao da ošteti skoro svaku građevinu, što je dovodilo do njenog trajnog uništenja. Kako bambus spada u porodicu trava, on je sladak zbog čega privlači insekte. Ako se ta slatkoća zameni solju, insekti mu ne mogu ništa”, izjavila je Elora.

tropske-kuce-od-bambusa-lagane-i-ekoloske-prospektŠta-sve-može-taj-čudnovati-bambus-prospekt

„Mi bambus tretiramo prirodnim supstancama na bazi soli, koje ga trajno štite od insekata. Bez toga mi ne bismo mogli da ga koristimo kao konstruktivni materijal”, objašnjava Elora.

tropske-kuce-od-bambusa-lagane-i-ekoloske-prospektNa ovim gradilištima nema teške mašinerije, nema kranova, buldozera! Svi zidovi su kreirani na licu mesta, a zanatlije bruse, režu bambus i grade strukture koje je tim arhitekata zamislio.

„Ovo su zaista hand made građevine”, sa osmehom je izjavila.

tropske-kuce-od-bambusa-lagane-i-ekoloske-prospektKoličina spontanog je ovde nenadmašiva. Bambus kao veoma izdržljiv i čvrst materijal, a u isto vreme savitljiv i lagan, postaje sve više popularan kako u svetu tako i kod nas. Ne bi nas čudilo da za koju godinu osvanu plantaže bambusa na i našim poljima…
 © Photo: –

Comments are closed.