Plavi grad u Maroku uskoro postaje potpuno zelen

Smešten na obroncima planine Rif na severu Maroka, srednjovekovni grad Šefšauen, sagrađen je 1471. kao malo utvrđenje za borbu protiv portugalske invazije severnog Maroka. Danas se ovo mesto popularno zove Plavi grad.

Pogledajte slične primere ovakvih gradova >>> OVDE.Plavi-grad-u-Maroku-uskoro-postaje-potpuno-zelen-prospektOvaj grad je do skora bio mesto kroz koje se samo prolazi i nerado zastaje. Ali nedavno je udružena grupa žena tiho pokrenula projekat bojenja zidova grada u plavo, rešene da ovaj grad smeste na mapu sveta. To se upravo i desilo.Ofarbavši skoro celu medinu u plavo, grad je postao nezaobilazna stanica kako za lokalno stanovništvo, tako i za svetske putnike!Plavi-grad-u-Maroku-uskoro-postaje-potpuno-zelen-prospekt

„Plavetnilo Šefšauena je staro tek 20-ak godina”, kaže lokalni vodič Abdeslam Mouden, koji se priseća grada kada su zidovi njegovih kuća bili pretežno beli. 

Plavi-grad-u-Maroku-uskoro-postaje-potpuno-zelen-prospektPlavi-grad-u-Maroku-uskoro-postaje-potpuno-zelen-prospekt

„Tradicionalno je samo jedna četvrt bila farbana u plavo – stara Jevrejska četvrt. Sada se skoro ceo grad boji i do tri puta godišnje” – naglašava vodič.

Plavi-grad-u-Maroku-uskoro-postaje-potpuno-zelen-prospektNiko ne zna sa sigurnošću da kaže zašto je ovaj mali planinski grad preplavljen plavim tonovima. Jedni kažu kako je plava boja simbol jevrejske i muslimanske duhovnosti, drugi veruju da je to bio način da se oda počast planinskom izvoru koji je vekovima omogućavao opstanak u ovim sušnim krajevima. Još jedno verovanje je da plava boja odbija komarce… Zanimljivo je da se njegovo plavetnilo vidi čak i iz vazduha!Plavi-grad-u-Maroku-uskoro-postaje-potpuno-zelen-prospekt
Tačno osam godina je prošlo kako je odlukom Gradske uprave Šefšauen proglašen za ekološki grad.

„U aprilu 2010. godine, Uprava se jednoglasno složila sa planom da Šefšauen transformiše u ekološki i samoodrživ grad”, rekao je gradonačelnik grada Muhamed Said.

Plavi-grad-u-Maroku-uskoro-postaje-potpuno-zelen-prospektKako je napomenuo, grad još uvek nije potpuno ekološki, ali teži ka zelenom i održivom razvoju.
S obzirom da je zbog plave boje postao prepoznatljiv i da je postala njegov simbol, sigurni smo da se boja zidova u ovom gradu neće menjati, bez obzira na “zeleni plan”. Plavi-grad-u-Maroku-uskoro-postaje-potpuno-zelen-prospektŠta sve možete videti na ulicama ovog grada je zaista zapanjujuće. Od uličnih prodavaca tapiserije, lustera, grnčarije, kožnih proizvoda, pa do zidova oslikanih fantastičnim motivima ovog plavog grada! Plavi-grad-u-Maroku-uskoro-postaje-potpuno-zelen-prospektVeoma interesantno je da se na putu ka zelenom razvoju ovaj grad značajno i modernizuje. Naime, jedan od pokrenutih projekata je upotreba električnog bicikla.

„Ovo je praktičan i ekološki način da se prevezete sa jednog kraja grada na drugi!”, izjavio je Aziz, građevinski inspektor koji svoj posao obavlja sa ovim prevoznim sredstvom. „Na ovaj način čuvamo životnu sredinu i da ne zagađujemo je izduvnim gasovima”, dodaje ovaj veseli četrdesetogodišnjak.

Korišćenje električnog bicikla, koji se lako probija kroz uske ulice i pešačke koridore, je samo jedan od projekata ovog grada. Plavi-grad-u-Maroku-uskoro-postaje-potpuno-zelen-prospektS obzirom da je dobio značajno mesto na turističkoj karti, vrlo brzo će se stvoriti finansijske mogućnosti za još finih projekata. Jedno je sigurno – zidovi ovog grada će uvek ostati plavi, jer i dan danas kada padne noć, i svi građani odu na počinak, vredne ženice marljivo obnavljaju boju na oštećenim fasadama sa idejom da jednog dana ofarbaju sve fasade i učine da ovaj grad bude plav poput jezera!Plavi-grad-u-Maroku-uskoro-postaje-potpuno-zelen-prospektPlavi-grad-u-Maroku-uskoro-postaje-potpuno-zelen-prospektPlavi-grad-u-Maroku-uskoro-postaje-potpuno-zelen-prospekt
 © Photo: –

Comments are closed.