Atrani – živopisni grad na obali Tirenskog mora

Južno od Napulja u pokrajni Salerno na jugozapadu Italije, nalazi se prelepa 40 kilometara duga Amalfitska obala. Istorijski je bila jedna od najznačajnijih trgovačka luka sredozemlja tokom IX i X veka. Godine 1998. ova obala je zaštićena od strane UNESCO-a kao svetska baština.

Glavni grad ove regije je istoimeni Amalfi, pored koga se na samo par kilometara nalazi najmanje naselje u Italiji zvano Atrani. Za razliku od Amalfija, koje je bilo središte prinčeva u IX i X veku, Atrani je u XV veku bilo središte pobunjenika. Atrani, skriveni dragulj na obali Tirenskog mora, predstavlja jedan od najčarobnijih gradova u Italiji. Sa svega 900 stanovnika, ovaj mali grad odiše tradicijom, kulturom i prirodnom lepotom, privlačeći posetioce svojim slikovitim pejzažima i šarmantnom atmosferom.

Razvoj Atranija tekao je uporedo sa razvojem cele Amalfitske obale, te je kao grad luka bio veoma cenjen i trgovao je začinima, S obzirom na izuzetnu fotogeničnost i lepotu Atranija, često je služio kao scenska postavka za filmove i serije s obzirom na svoje živopisne predele, dinamične ulice, trgove i veoma bogatu vegetaciju koja se pruža iznad naselja.

Uske kaldrmisane ulice vijugaju kroz grad, prolazeći pored kamenih kuća sa šarenim fasadama i cvetnim terasama. Centralni trg, okružen kafićima i malim prodavnicama, predstavlja živopisno središte grada gde se lokalno stanovništvo okuplja i druži. Atrani takođe obiluje istorijskim znamenitostima koje svedoče o bogatoj prošlosti grada.

Piazza Umberto je trg i omiljeno mesto ne samo domaćinima, nego i strancima koji ovde mogu osetiti kako je to kada se opustite na mestu koje turizam nije pokorio. Trg je savršena lokacija da u miru popijete kafu i probate prelepe kolače “Pasticciotti” i uživate u šumu vode. U neposrednoj blizini trga se nalazi stara fontana koja je nekada davno predstavljala izvor pitke vode. Ovaj trg sa česmom je služio kao pozadina u mnogim filmovima.

Osim svoje arhitekture, Atrani je poznat po svojoj predivnoj plaži, koja se smatra jednom od najlepših na Amalfi obali. Plaža Atrani pruža posetiocima mogućnost da uživaju u toplom mediteranskom suncu i kristalno čistim vodama Tirenskog mora.

Sa svojim tradicionalnim drvoredima i slikovitim ribarskim čamcima, ova plaža predstavlja idealno mesto za opuštanje i uživanje u prirodnim lepotama obale.

Atrani je prava turistička lokacija koja obiluje raznim sadržajima i to za razne uzraste. Posebno će se oduševiti oni koji vole da razgledaju verske objekte među kojima je i čuvena Santa Maria Magdalena. Radi se o crkvi koja je prvotno izgrađena 1274. godine. Njena kupola i simbol se smatraju zaštitnim znakovima grada, a osim toga njezina je uloga kroz povijest bila velika. Tome svjedoče povijesni podaci u kojima su okrunjeni i pokopani knezovi.

Takođe, pažnju privlači i fantastična crkva San Salvatore de Birecto, koja datira iz 10. veka i predstavlja jedan od najstarijih verskih objekata na Amalfi obali. unutrašnjost crkve je oslikana sa prelepim freskama i ukrašena arhitektonskim detaljima.

Na kraju, Atrani je poznat po svojoj ukusnoj lokalnoj kuhinji, koja se bazira na svežim sastojcima i tradicionalnim receptima. Restorani duž obale nude raznovrsne specijalitete od morskih plodova, paste i pizze, pripremljene na autentičan italijanski način. Posetioci mogu uživati ​​u obrocima sa pogledom na more, uz zvuke talasa i osvežavajući morski povetarac.

Ukratko, Atrani je destinacija koja oduzima dah svojom lepotom, bogatom istorijom i ukusnom kuhinjom. Sa svojim slikovitim pejzažima, istorijskim znamenitostima i autentičnom atmosferom, ovaj italijanski grad predstavlja pravo blago koje čeka da bude otkriveno.

Pogledajte slične primere ovakvih gradova >>> OVDE.

© Photo: označeno na slikama

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *