Fluidna galerija Ju Ćingćenga u Tjencinu, NR Kina

Ju Ćingćeng je svetski poznat skulptor, čiji su radovi veoma cenjeni i popularni u Kini i šire, a u proteklih godinu dana zacrtao je sebi nov pravac u svojoj delatnosti, koji je odmah prepoznat od strane stručne javnosti.

Ova galerija ne samo što sadrži neverovatnu kolekciju njegovih radova, već je i sama remek delo arhitektonske prakse.Fluidna-galerija-Ju-Ćingćenga-u-Tjencinu-NR-Kina-ProspektOvaj projekat je realizovan 2017. godine, a za njegov dizajn je zaslužan Institut za arhitekturu i dizajn u Tjencinu. Nalazi se u ruralnom području, a ukupno ima 1800m2.Fluidna-galerija-Ju-Ćingćenga-u-Tjencinu-NR-Kina-ProspektReči koje bi na pravi način opisale ovaj muzej bile bi “keramičke tube”, “blatne cevke”, “linijske žardinjere”… Izgledaju kao veliki grumen gline koju je skulptor tek počeo obrađivati.Fluidna-galerija-Ju-Ćingćenga-u-Tjencinu-NR-Kina-ProspektKoncept ovog projekta je da se kroz oblikovanje zgrade, od njenog početka pa do kraja, razne priče prepliću, a opoziti prelivaju od jednog kraja prema drugom.

Od jednog do drugog kraja zgrade, ona menja ukupno deset fizičkih odlika:

  1. Mehanička – iz statičke u dinamičku
  2. Diferencijalna – linija iz ravne u zakrivljenu
  3. Horizonalno superponiranje – obloga fasade od krupnih do sitnih blokova
  4. Optička – promena boje iz svetle u tamnu
  5. Debljina – površina od tanke do zadebljane
  6. Međusobni odnos – udaljenost segmenta od velike ka sve manjoj
  7. Tekstura – od grube do fine
  8. Dimenzionalnost – od dvodimenzijalnog do trodimenzijalnog
  9. Karakter – promena od robusnog do mekog
  10. Filozofija – princip Jin i Jang

Fluidna-galerija-Ju-Ćingćenga-u-Tjencinu-NR-Kina-ProspektTo je stvorilo jednu dinamiku, prostornu fluidnost, kontinualnu vremensku promenu zgrade. Svojim oblikovanjem ona nam daje zanimljive kadrove gde postoji kontinualna gemetrijska i tipološka promena, gde se opoziti sučeljavaju i svaraju osećaj pokreta od linearnog ka zakrivljenom.Fluidna-galerija-Ju-Ćingćenga-u-Tjencinu-NR-Kina-Prospekt Fluidna-galerija-Ju-Ćingćenga-u-Tjencinu-NR-Kina-ProspektMuzeji u Kini su mesta gde se čuva njihova tradicija, i sve ih je više, kako u gradovima tako i u ruralnim područjima poput ovog. S obzirom na veliki broj stanovnika Kina ne samo da ima razloga da razvija kuluru van gradova, nego pokušava s druge strane gradovima da vrati onaj tradicionalni duh koji je nekada postojao.Fluidna-galerija-Ju-Ćingćenga-u-Tjencinu-NR-Kina-Prospekt
© Photo: Institut za arhitekturu i dizajn u Tjencinu

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *