Kako funkcionišu zeleni zidovi?

Pojam „zeleni zid“ se vezuje za sistem sa integrisanim dovodom vode u specijalno dizanirane saksije (vrećice, kasete, i sl.) koje podržavaju različito zelenilo i zasade. Potrebno je razlikovati pojam zeleni zid i zelenu fasadu, što smo objasnili u prethodnom članku.kako-funcionisu-zeleni-zidoviKoncept ovih zidova ima automatski sistem za zalivanje biljaka i filtraciju vode, sistem za lako uklanjanje ili dopunu zemlje i minerala za postojeće rastinje, sa mogućnošću kompletne zamene saksija i pristupom svakom delu koji zahteva neko održavanje.

Sve to omogućava da zid bude negovan tokom cele godine i da zapravo bude zelen.

U zavisnosti od podneblja, godišnjeg doba i drugih uslova neke biljke mogu da rastu, a neke čekaju bolje dane. Već sad primećujete da zeleni zid zahteva dosta posla ako želimo da bude uredan, negovan, estetski sređen i zelen. kako-funcionisu-zeleni-zidoviU zavisnosti od materijala koji se koristi za sadnju i podržavanje rastinja, sistema za navodnjavanje i filtraciju, razlikuje se nekoliko tipova zelenog zida. Danas je to veoma razvijeno, a umnogome zavisi i od tehnoloških mogućnosti same firme koja postavlja ovaj zid.Kada je reč o tehnološki zahtevnijem sistemu onda je to Modularni sistem ili Hidroponik.
Modularni (kasetni) sistem koristi više manjih posuda sa zemljom i zasadima koje su međusobno povezane i najčešće umetnute u metalni ram koji je vezan za konstruktivni zid. Mineralne materije iz zemlje su te koje hrane biljku. Prednost je što svaka posuda pojedinačno može biti izvađena iz sistema i zamenjena. Kasetni sistem može biti i hidroponik.Hidroponik sistem za biljke koristi prethodno pomenute panele sa vrećicama od mineralnih vlakana ili recikliranog filca na metalnoj konstrukciji fiksiranoj za konstruktivni zid. Razlika između ova dva sistema je ta što kod hidroponika nema zemlje već se biljke snabdevaju mineralnim materijama kroz zalivanje. Takođe ukoliko dođe do nekog problema kod ovog sistema se mora oseći deo ili zameniti ceo panel, jer se biljka posle kratkog vremena veže korenjem za materijal. Kod njega je prednost što nema zadržavanja soli već se sve filtrira i odlazi u otpadne vode. Kod oba sistema je navodnjavanje automatsko.Zeleni zidovi Postoji mnogo različitih rešenja zelenih zidova ali ovde su prikazana dva najčešća sistema. kako-funcionisu-zeleni-zidoviKoji su benefiti ovakvih zelehih struktura i da li stvarno pospešuju kvalitet života u nekom prostoru, razložićemo u narednom članku.
Do tad živite i mislite zeleno, jer naučno je dokazano da zelena boja odmara oči, a da sibolično predstavlja rast, sklad, svežinu i plodnost.

© Photo: no credits

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *