Kuća u Melburnu – energetski efikasna, održiva i ekološka

Studio Ostin Mejnarda izveo je svoj najnoviji projekat nakon dvanaesto mesečnog rada stvorivši fanstastičnu, zabavnu i ekološku zgradu. Poručena je od strane jednog para koji svoj posao obavlja od kuće. Nazvana kuća „Kiah”, nalazi se u Fitzroju, predgrađu Melburna. Ovaj predivni projekat inspirisan je japanskim i budističkim elementima u cilju da stvori životno svetilište tako što pokušava da objedini savremenu umetnost sa životom u prirodnom okruženju. U dvorištu dominira staro drvo eukaliptusa.Kuća u Melburnu - energetski efikasna, održiva i ekološka Ovo je zapravo nadogradnja jedne zgrade iz perioda tridesetih godina prošlog veka, Viktorijanskog stila, a želje klijenta su bile da od nje stvore pogodno mesto za život i rad, meditaciju i mesto pozitivnih vibracija.Kuća u Melburnu - energetski efikasna, održiva i ekološkaProširenje se sastoji od dve odvojene funkcionalne celine. Prvi deo predstavlja glavnu spavaću sobu tzv. „raj“  koja je pozicionirana u prizemlju odmah do stare zgrade, ali tako da se nadovezuje na dvorište i spoljašnji prostor sa otvorenim vizurama i pogledom ka ulici. Glavna „rajska“ spavaća soba prožeta je elementima budizma i otvorena je ka bašti i jezercetu, dok je spoljašni i unutrašni prostor odvojen velikim staklenim prozorima sa dvostrukim staklom kliznog mehanizma. Drugi deo je potpuno odvojeni predstavlja kancelariju koja se nalazi iznad.Kuća u Melburnu izgrađena od recikliranih materijalaKuća u Melburnu - energetski efikasna, održiva i ekološkaOriginalni deo zgrade je renoviran i uz pojedine izmene dobijena veoma prostornu kuhinja sa trpezarijom koja se nadovezuje na spoljašnju terasu, a zbog svoje materijalizacije asocira na brodsku palubu.

U starom delu zgrade nalaze se još i dve spavaće sobe, gostinjska soba i kupatio. Krov kupatila je prekriven vegetacijom i jestivim biljkama koje se mogu naći u prodavnicama. Kupatilo je pomalo rustično u zemljanim tonovima, dok jednim zidom se potpuno otvara ka malom dvorištu između stare i nove zgrade. Iz kupatila postoji i tajni prolaz koji vodi do kuhinje. Kuća u Melburnu izgrađena od recikliranih materijalaKuća u Melburnu - energetski efikasna, održiva i ekološka

„Bilo nam je traženo da kroz ovaj projekat stvorimo kombinaciju privatnog i zajedničkog prostora, tako da se sve prožima sa baštom, a da ujedno svi prostori budu dovoljno prilagodljivi kako bi omogući privatnost i osamljenosti ukoliko zatreba.” – rekao je glavni arhitekta.

Detalj na fasadi koji to omogućava je svakako i metalni zastori koji po potrebi može da se otvori ili zatvori.

„Anđela I ja smo izrazili želju da ukoliko slučajni prolaznik poželi da baci pogled na lepotu naše kuće, mi ćemo mu to i dozvoliti. Mi ovu kući ne doživljavamo samo kao našu, već kuću svih nas. Mislimo i verujemo da ako možemo da podelimo ovu radost i sa drugima, da je to nabolji poklon koji možemo nekome podariti.” – rekli su vlasnici.

Kuća u Melburnu - energetski efikasna, održiva i ekološka
Ova zgrada je energetski efikasna, održiva i ekološka. Jedan od ekoloških aspekta je taj što je za izradnju novog dela korišćena stara opeka koja je prethodno čišćena tradicionalnim alatkama bez ikakve upotrebe hemikalija. Efikasnost se ogleda u tome što su su prozori postavljeni tako da omoguće pasivno solarno grejanje. Prozori su veoma veliki, a tim je i omogućeno kvalitetno prirodno osvetljenje i prirodna ventilacija. Zeleni krov pruža dodatnu izolaciju i omogućava da se održi konstantna temperatura u kući. Na krovu postoji veliki rezervoar za vodu koji prihvata kišnicu koja se kasnije upotrebljava kao tehnička voda i voda za zalivanje baste. Na kosim krovnim površinama su ugrađeni mikro solarni paneli.Kuća u Melburnu izgrađena od recikliranih materijala
© Photo: Maynard architects

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *