Japanska kuća orijentisana oko starog drveta

Hiragijeva kuća koju je dizajnirao japanski arhitekta Takashi Okuno u osnovi je oblika slova “U”, a sve to kako bi se omogućio pogled na drvo centralnom delu dvorišta. hiragi house japanska kuca orijentisana oko drvetaSmeštena u japanskoj prefekturi Ehime, na ostrvu Šioku, u dvorištu Hiragijeve kuće postoji drvo koje je negovano generacijama unazad.
Želja je bila da nova kuća naglasi važnost ovog drveta, tako da je Okunov studio dizajnirao kuću sa osvrtom na elemente tradicionalnog japanskog dvorišta. Cilj je bio da maksimalno iskoriste vezu između unutrašnjih i spoljašnjih prostora.Upotrebom čistih linija, minimalne dekoracije i ugradnjom funkcionalnih elemenata u strukturu, kuća je dobila jasan i jednostavan oblik koji se poziva na tradicionalnu japansku arhitekturu.

Prema rečima glavnog arhitekte, cilj projekta je bio: „Poštovanje predaka, pažnja i uvažavanje sadašnjosti i povezivanje sa budućnošću”, kao i, „upućivanje na štednju i fleksibilnost životnog prostora današnjice”.

Higari house - japanska kuća orijentisana oko starog drvetaGlavni ulaz u kuću vodi u hodnik, gde veliki prozor direktno gleda na dvorište i staro drvo.  Desno od ulaznog hodnika nalazi se dvospratno krilo koje sadrži glavnu dnevnu sobu sa spavaćim sobama iznad nje.Dnevni boravak otvorenog plana smešten je oko peći, koja razgraničava sa jedne strane kuhinju i trpezariju a sa druge dnevnu sobu. Dupla spratna visina sa kompletno zastakljenim fasadnim frontovima i kliznim vratima omogućila je kako pogled tako i vezu sa dvorištem i terasom koja je u nivou dnevnog boravka.Higari house japanska kuća orijentisana oko starog drveta

“Dnevni boravak je dizajniran tako da isprati svakodnevne porodične aktivnosti”, dodaje Okuno. “Kreiran je tako da pruža komociju u svakodnevnom životu porodice.”

Stepenice vode do galerije na prvom spratu koja preko dugačkog hodnika gleda na prostorije ispod. Visoko pozicionirani prozori celom spratnom visinom omogućili su da svetlo dopre do ovog prostora, dok ventilaciona rešetka obezbeđuje prirodan protok i strujanje vazduha.Higari house japanska kuća orijentisana oko starog drvetaLevo od ulaza je tradicionalna japanska soba koja se koristi kao gostinjska. Proporcije i rapsored prostora definisani su standardnim dimenzijama tatamija koji je korišćen za prodove. Higari house japanska kuća orijentisana oko starog drvetaSoba kombinuje tradicionalne elemente sa modernom, minimalističkom estetikom sa fokusom na vizure kroz mali, horizontalni, nisko pozicionirani prozor koji se nalazi pored tipične japanske niše, takonome.
Higari house japanska kuća orijentisana oko starog drvetaU enterijeru su takođe korišćene tipične japanske lake drvene pregrade od washi papira, koje se mogu pomeriti kako bi se omogućio pristup centralnom dvorištu.
Pored tradicionalnih elementa, upotrebom prirodnih materijala u enterijeru kuće kreirano je zdravije i prijatnije okruženje.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *