Ljubavno gnezdo – rajski dom na obali Tihog okeana

Na samoj obali Tihog okeana, na jugu Meksika u saveznoj državi Oahasa, nalazi se ljubavno gnezdo Casa Tiny (Kuća Mala) smeštena u području veoma guste vegetacije,u blizini meksičkog grada Puerto Eskondido.
casa tiny aranza arino
Ova zgrada predstavlja prvi realizovani projekat mladog arhitekte Aranza de Ariño, malo romantično utočište za dvoje daleko od urbanog života. Skrivena od pogleda, ova kućica za odmor poseduje kuhinju, kupatilo i otvorenu galeriju sa spavaćom sobom do koje se dolazi preko interesantno dizajniraneog betonskog stepeništa.casa tiny aranza arinocasa tiny aranza arinoInspiracija za ovako čist, samodovoljni minimalistički stil bilo je Henri Dejvid Toro i njegovo delo Valden koje govori na temu jednostavnog života u prirodnom okružju i brvnara iz 1985. godine, nazvana Slabsideskoja je pripadala američkom esejisti Džonu Bruksu.casa tiny aranza arinoOvakav tip objekta je deo pokreta mikro kuća (Tiny House Movement) u koji se pojavio u Americi još sedamdesetih godina prošlog veka, kao reakcija na visoke cene stanarine, zbog čega su ljudi počeli da grade improvizovane niskobudžetne kuće male kvadrature. Ali Casa Tiny je daleko od improvizovane. Ona je stabilna, čvrste strukture i masivne betonske konstrukcije. Krov, podna ploča, stepenište, pa čak i nameštaj izgrađeni su od betona, upotrebljenim i u eksterijeru što daje pomalo doživljaj snažnog i robusnog objekta.
S druge strane za sekundarni material korišćena je jedna lokalna vrsta drveta, tzv. parota (Enterolobium cyclocarpum), koja je prema sastavu manje gustine od drugih vrsta južnoameričkog tvrdog drveta, pa je time i lakša za obradu. Svi drveni elementi su nijanse tamnog meda, a kroz drvene zastore pogotovo u zabatnom delu veoma strmih krovnih ravni, često prostruji povetarac sa pučine.casa tiny aranza arinocasa tiny aranza arinoOd jezgra zgrade pružaju se dve betonske terase. Prva koja se prostire desno od jezgra obuhvata prostor sa bazenom, a druga predstavlja ekstenziju kuhinje, odnosno trpezarijskog stola. Ovaj betonski sto se pruža kontinualno od sudopere i mesta za pripremu hrane sve do kraja terase, navodeći korisnike ovog prostora da se sjedine sa prirodom van objekta.casa tiny aranza arinocasa tiny aranza arino
Ovaj veoma lep, autentičnan i moderan koncept odmarališta privlači brojne turiste tokom sezone, a rentiranje ovog raja košta oko 130 dolara za noć. Zanimljivo je i to da tačnu lokaciju možete dobijete tek nakon što bukirate smeštaj.
Alors, bon voyage mes amis!

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *