Penthaus sa pogledom na Menhetn

Njujorški dizajnerski studiо TBD Architecture + Design Studio transformisao je jedan penthaus u zapadnom delu Menhetna, primenivši kompletno beli enterijer sa adaptacijom krovne terase u vidu bara sa sedenjem, ležaljkama, mini bazenom i spoljašnjim tušem. Penthaus-sa-pogledom-na-Menhetn-prospektApartman veličine oko 150m²  je transformisan tako da ima potpuno otvoren plan prostorija,  sa fantastičnim pogledom na čuveni Menhetnkoji nikoga nije ostavio ravnodušnim.Penthaus-sa-pogledom-na-Menhetn-prospekt

„Jedna dobra stvar kod starih zgrada Njujorka je što je većina njih sagrađena da nosi veoma veliko opterećenje – kao što je proizvodna oprema.“ – izjavio je Džoš Vaizberg, ko-osnivač TBD Architecture+Design studija sa Selin Semanom sada već davne 2006. godine.

Penthaus-sa-pogledom-na-Menhetn-prospektNajzanimljiviji detalj ovog projekta je krov do koga se stiže stepeništem koje vodi iz trpezarijskog prostora. Na krovu se nalazi mali hidromasažni bazen koji je ugrađen tako da izgleda kao da se nalazi u podu, a zapravo je izvedena uzdignuta krovna paluba za dubinu bazena.Penthaus-sa-pogledom-na-Menhetn-prospekt

„Pored toga što smo morali da uvdemo novo strukturalno ojačanje, morali smo pre toga da se pozabavimo problemom buke, što je ključna stvar koju je bilo neophodno uzeti u obzir pre nabacivanja bazena na sam vrh zgrade.“ – rekli su arhitekte.

Penthaus-sa-pogledom-na-Menhetn-prospekt Ovaj mali bazen je naprevljen u fabrici u Koloradu, Diamond Spas, i poslat na kamionu sa ravnom platformom, a odatle je na krov zgrade podignut sa kranom.

„Ključ uspeha leži u povezivanju velikog otvorenog prostora apartmana sa krovnom terasom preko drvenog stepeništa koje se nalazi u prostoru trpezarije. “ – složio se tim.

Penthaus-sa-pogledom-na-Menhetn-prospektTavanica ovog apartmana je stari lučni sistem – pruski svod, što zaista pruža interesantan doživljaj celog prostora s obzirom na to da su u dizajniranju enterijera bili postavljeni veoma visoki estetski zahtevi.
Podovi u apartmanu su betonski,  sa epoksi premazom u visokom sjaju i deluju kao najskuplja keramika. Izrazita belina podova i zidova, pa i nameštaja stvara osećaj čistine, osvetljenosti i prostranosti ovog penthausa.Penthaus-sa-pogledom-na-Menhetn-prospekt Drveni masivni sto sa šest stolica presvučenih crnim štofom su glavni kontrastni detalj u trpezariji.

Iz glavnog hodnika, koji preko predsoblja povezuje dnevnu i spavaću zonu, ulazi se u skriveni radni prostor – kabinet i gostinjski toalet, a kupatilu se pristupa u iz spavaće sobe. Zidovi u glavnom hodniku su presvučeni tamnom drvenom oblogom što je u kontrastu sa ostatkom prostora.Penthaus-sa-pogledom-na-Menhetn-prospektOvaj ne tako mali stan je veoma komotno i luksuzno sređen,ali samo za dve sobe.Penthaus-sa-pogledom-na-Menhetn-prospekt
Spavaća soba je smeštena na suprotnom kraju u odnosu na dnevnu, a u nju se ulazi kroz staklena vrata.
Enterijer sobe je kompletno beo – od zidova i podova preko roletni, čak i posteljine koja je nameštena za ovu fotosesiju.Penthaus-sa-pogledom-na-Menhetn-prospekt Penthaus-sa-pogledom-na-Menhetn-prospekt
“Kada stojite u trpezariji i gledate prema spavaćoj sobi jedina stvar koju vidite je čist prostor sa pogledom kroz prozor na drugom kraju stana.
Penthaus-sa-pogledom-na-Menhetn-prospekt Krevet je s namerom okrenut nasuprot vratima i sakriven je iza niskog uzglavlja kako bi se postigao upravo taj efekat.  U sobi postoji projektor sa platnom,  koje se nalazi preko puta kreveta. Elementi poput lustera i tepiha su u nežnoj bež boji, okvir kreveta u boji tamnog hrasta kao i drugi sitni detalji koji služe tek da malo razbijaju monotoniju.Penthaus-sa-pogledom-na-Menhetn-prospekt
Luksuz se danas ne vezuje uvek za grandiozno i skupo, jer se neki put i bogati odriču bespotrebnih troškova izradnje i održavanja velikih objekata. U zavisnosti od potrebe klijenta, čak i mali stanovi mogu da se osmisle veoma kvalitetno i luksuzno. Iako je projekat ovog apartmana veoma uspešan, čuvanje privatnosti nije jedna od njegovihg odlika. Iz tog razloga imućni ljudi se često opredeljuju da svoju kuću, život i porodicu smeste negde gde je to u potpunosti moguće. A onda se arhitekti daju odrešene ruke da kreira veoma bogatu, raskošnu i luksuznu zgradu na kojoj bi svako pozavideo.

© Photo: Christopher Olstein; Matthew Williams 
 

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *