Stepenište kao modna pista – enterijer u eksterijeru

Arhitektonski biro ATAH iz Šangaja nas je ponovo oduševio jednim neobičnim projektom. Njihov masterplan podrazumeva objekte šoping molova, poslovnih zgrada, kancelarija, apartmana, galerija i muzeja i drugih objekata koji su tematski i oblikovno povezani i smešteni u jedinstven kompleks. On se nalazi u gradu Šaosing, u provinciji Džeđang koja izlazi na jednu od najvećih reka u Kini – Jangcekjang.CTC (China Textile Center) kompleks se nalazi na samoj obali reke, a Heli-stage je glavni i reprezentativni objekat sagrađen upotrebom moderne tehnologije gradnje i opreme, dopadljivog dizajna i savremeno uređenog enterijera.Ova zgrada u obliku cilindra koja je otvorena na jednom delu svog spiralnog stepeništa, simbolično je postala centar ovog umetničkog kvarta.
Ovaj cilindrični oblik simboliše vrtlog, centar svih zbivanja i mesto odakle se sve širi. Spiralni procep na fasadi vizuelno deli zgradu na dva dela, a strukturalno je nalik vijku sa izraženo spiralnim navojem. Fantastično osvetljenje naglašava oblik i daje akcenat na onom delu zgrade koji bi mogli nazvati eksterijer.

„Koncept je zasnovan na dizajnu spiralnog stepeništa koje obara granicu između spoljašnjeg i unutrašnjeg prostora, zamagljuje granicu između podova, povezuje prostor enterijera i eksterijera, kreirajući jedan kontinuiran izložbeni prostor”- rekli su iz studija ATAH

Glavna konstrukcija objekta sastavljena od rešetkastih nosača i čeličnog jezgra u kome su smešteni ventilacioni kanali i lift. Stepenište je glavni element konstrukcije, ali i estetska okosnica projekta. Linija spiralnog stepeništa od prizemlja, preko prvog, drugog, pa do trećeg sprata se tangencijalno penje po obodu zgrade unutar njenog gabarita, a konstruktivno je spojeno sa čeličnim jezgrom. Horizontalni rešetkasti nosači, koji nose međuspratnu konstrukciju su za jezgro spojeni konzolno.Koncept spiralnog dizajna sa delimično otvorenim prostorima unutar gabarita objekta, obara granicu između spoljašnjeg i unutrašnjeg prostora, stvarajući time neprekidan tok komunikacije izložbene piste. Ovako projektovan izložbeni prostor ostavlja utisak dimanike, neprekidne linije kretaja, primorava na pokret i neko dešavanje na svakom nivou.S obzirom da se radi o prostoru za izložbe i revije u domenu tekstilne industrije i mode, u uređenju enterijera se koriste elementi koji asociraju na tkanje i vez. Horizontalne površine služe za posmatrače dok će se ovo stepenište koristiti za izlagače koji će se spuštati stepeništem tako da posetioci mogu da osmotre modele sa svih strana i dožive ih u kontekstu realnog vremena i prostora.Kina je već nekoliko godina unazad jedno veliko gradilište – osam od deset najvećih građevinskih kompanija su kineske. Estetski zahtevna arhitektura je opis današnjeg stanja na tržištu, a od tehnologije građenja se svakim danom sve više očekuje. Prvenstveno da isprati sve te estetski zahtevne poduhvate, bez da se naruši osnovni koncept i ideja projekta. Ponekad i jednostavniji oblici mogu da ostave dobar utisak, ali će uvek biti neophodno da estetika bude usklađena sa namenom objekta.
© Photo: Shiromio

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *