Zagonetna koliba – mala crna biblioteka u divljini Njujorka

Projekat male šumske kolibe koju je osmislio norveški Studio Padron, ima veoma interesantnu namenu. Osmišljena je tako da bude udobna šumska koliba za odmor i relaksaciju, gde je enterijer opremljen bibliotekom od preko dve i po hiljade naslova.zagonetna-koliba-mala-crna-biblioteka-u-divljini-njujorka-prospektNalazi se u šumovitom delu Njujorka, a rađena je za klijenta koji je fotograf i veliki bibliofil, pa su slike kolibe, naravno, njegovo delo.
Koliba koja je nazvana „Hemmelig Rom” što u prevodu znači „tajna soba”, u svom dizajnu ima sve elemente zbog kojih se osetite kao da ste u malom čarobnom prostoru koji skriva mnoge tajne i neobične priče.zagonetna-koliba-mala-crna-biblioteka-u-divljini-njujorka-prospektZidovi ove kolibe su rađeni od različite debljine drvenih greda, pa je kreirana struktura sa unutrašnje strane koja funkcioniše kao polica za knjige.

„Princip slaganja ovih greda različitog profila i dužina bio je takav da se dobije širok dijapazon raznolikog prostora za odlaganje u samim zidovima”, izjavio je glavni arhitekta.

zagonetna-koliba-mala-crna-biblioteka-u-divljini-njujorka-prospektDrvna hrastova građa koja je upotrebljena za izgradnju ove kolibe, zapravo je ostatak drvne građe od glavne zgrade i nekoliko srušenih stabala u okviru ovog kompleksa, koja su obrađena i ostavljena da se suše nekoliko godina da bi tek onda bila upotrebljena.

„Strategija izgradnje ove kolibe bazira se na ponovnoj upotrebi korišćenih materijala, reciklaži i transformaciji onih materijala koji bi u drugom slučaju završili na otpadu”, izjavio je direktor ovog arhitektonskog biroa.

Fasada je takođe drvena, odnosno urađena od drvenih dasaka koje su obrađene tradicionalnom tehnikom tretiranja vatrom. Time se dobio ovaj izrazito crni ton zbog koga ovaj objekat deluje izuzetno zagonetno u ovom zimskom pejzažu.
zagonetna-koliba-mala-crna-biblioteka-u-divljini-njujorka-prospektVolumen kolibe je jednostavnog kvadratnog oblika i predstavlja sobu u kojoj je od nameštaja postavljen samo bračni krevet, sto, fotelja i peć.

Ambijent u ovom objektu odiše izuzetnom toplinom i prijatnošću.zagonetna-koliba-mala-crna-biblioteka-u-divljini-njujorka-prospektPostoje svega dva prozora, a samo je jedan od poda do plafona, odakle dopire dovoljno svetlosti za dnevne aktivnosti. Manji prozor je predviđen da direktno osvetli sto za pisanje koji se po potrebi rasklapa.zagonetna-koliba-mala-crna-biblioteka-u-divljini-njujorka-prospektKutak pored peći je zgodan za sedenje i čitanje, jer se nalazi tik uz veliki prozor, nasuprot koga je pozicioniran krevet odakle se pruža predivan pogled na prirodu koja okružuje objekat.zagonetna-koliba-mala-crna-biblioteka-u-divljini-njujorka-prospektSve ovo deluje kao veoma skrovito mesto za pravi doživljaj zimske idile uz pucketanje vatre, šolju čaja i dobru knjigu, dok se napolju odvija ples uskovitlanih snežnih pahulja…
© Photo: Jason Koxvold

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *