Betonski MIKRO hostel u centru jednog pekinškog hutonga

U jednoj tradicionalnoj kineskoj uzanoj ulici, hutongu, u starom delu Pekinga, arhitekta Zhang Ke uspeo je da između dve zgrade uglavi mikro hostel od nekoliko malih soba koje su okrenute tako da jednom svojom stranom „izviru“ prema centralnom dvorištu.Betonski MIKRO hostel u centru jednog pekinškog hutonga
Arhitekta Ke i njegov studio ZAO/standardarchitecture, kreirali su hostel površine od oko 30m² kao deo  njihovog programa Projekat mikro obnove pekinškog hutonga“.
Svrha tih projekata je istaći potencijale tradicionalnih gradskih područja i malih dvorišta, koja su jedinstvena u Pekingu, ali su pojedina vremenom propala i izgubila na značaju.
Betonski MIKRO hostel u centru jednog pekinškog hutongaTimu projektanata je bilo veoma važno da svaki segment vezan za projekat ovog hostela bude dopadljiv i da se objekat uklopi u okruženje siromašne kineske četvrti, kako kroz materijalizaciju, tako i kroz kapacitete i funkcionalnost samog mesta.Betonski MIKRO hostel u centru jednog pekinškog hutongaKao glavni materijal korišćen je beton koji je izlivan tako da nakon skidanja oplate ostanu spojevi i neravnine, što se u krajnjoj instanci kroz tu svoju teksturu i boju savršeno uklapa sa okolnim zgradama.
S obzirom na to da ovaj kraj ne obiluje bogatstvom i da je većina zgrada u lošem stanju, ova rustičnost betona doprinosi da se jedan moderan i nov objekat neprimetno i nenametljivo utopi u okruženje. Betonski MIKRO hostel u centru jednog pekinškog hutonga
Cilj ovog mikro hostela od samo 30 metara kvadratnih je da se istraže mogućnosti za kreiranje izutetno malih prostora za socijalno stanovanje, sa svim onim limitima koje nam postavlja tradicionalni hutong Pekinga, – objasnio je tim. 
U beton je kao primesa dodato kinesko mastilo koje je nađeno na toj parceli. Ovakav tonirani beton ostavljen je u svom izvornom obliku jer se uklapa sa teksturom i oblikom drvenih podova.
Betonski MIKRO hostel u centru jednog pekinškog hutonga U prizemlju je organizovan prostor kuhinje, trpezarije, dnevnog boravka i dva kupatla sa dva hodnika koji povezuju sve prostorije zgrade. Iz tih hodnika nekoliko minijaturnih merdevina vode na sprat gde se nalaze sobe, studio sa čajdžinicom i terasa.Betonski MIKRO hostel u centru jednog pekinškog hutongaSobe su projektovane tako da svaka bude pod različitim uglom i tako gleda na centralno dvorište, što omogućava veći kapacitet dnevnog svetla u svakoj. Time je sprečen osećaj tesnog prostora jer svaki komunicira preko zastakljenih prozora od poda do plafona sa spoljašnjim okruženjem.
Betonski MIKRO hostel u centru jednog pekinškog hutongaBetonski MIKRO hostel u centru jednog pekinškog hutonga
Osim povećanja protoka vazduha i količine svetla, ovo okretanje soba ka centralnom dvorištu stvara osećaj dinamičnog prostora i na taj način je u direktnoj vezi sa predvorjem, odnosno zajedničkim prostorijama za dnevni odmor“ – izjavio je Ke.
Betonski MIKRO hostel u centru jednog pekinškog hutongaOvaj multifunkcionalni prostor za dnevni odmor, koji izlazi diretno na ulicu, ponaša se kao barijera između privatnog i javnog prostora. Njega mogu podjednako da koriste gosti hotela, prolaznici, i svi oni koji dolaze sa dobrom namerom i željom da osete duh i lepotu ovog mesta.Betonski MIKRO hostel u centru jednog pekinškog hutonga
Na zgradi postoje tri otvorena svetlarnika koja omogućavaju prirodno strujanje vazduha. Pored prirodne ventilacije, kroz ceo objekat je sproveden centralni sistem ventilacije u skladu sa modernim standardima projektovanja kako bi osigurao kvalitet vazduha u svakom trenutku. Za potpuni ugođaj pored toga ugrađeno je i podno grejanje.Betonski MIKRO hostel u centru jednog pekinškog hutonga
Projekti oživljavanja mesta sa dugom tradicijom u Kini su sve češća, pa tako imamo primer gde su se stanovnici jednog malog rečnog grad Jošime udružili i napravili objekat namenjen mestu sustreta i okupljanja.
© Photo: Wu Qingshan

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *