Kuća nalik mostu u Ontariju sagrađena iznad doline

Arhitektonska firma iz Perua LLAMA Urban Design realizovala je projekat drvene kuće koja se proteže preko jedne omanje V-doline. Ova kuća koja poput mosta spaja dva vrha kosih strana doline nalazi se u prirodnom rezervatu u Ontariju na oko dva sata vožnje od Toronta.Kuća nalik mostu u Ontariju sagrađena iznad dolineMost-kuća je izdignuta od zemlje, a njena noseća konstrukcija podseća na formaciju slova A”. Oslonci su armiranobetonski temelji na početku i kraju slova A”, dok na sredini raspona postoje dve čelične sajle koje dodatno osiguravaju konstrukciju. Temelji su fundirani na kosinama doline , a spoj između drveta i betona ostvaren je preko čeličnih nosača za drvene konstrukcije.Kuća nalik mostu u Ontariju sagrađena iznad dolineLamelirano drvo je material koji se po svojoj čvrstoći može porediti i sa pojedinim metalima. Potvrđeno je da ima mehaničke karakteristike koje su ujednačenije od mehaničkih karakteristika masivnog drveta od koga je i nastalo. Konstrukcija ove Most-kuće je upravo od lameliranog drveta.Kuća nalik mostu u Ontariju sagrađena iznad dolineDrvena podna ploča je oslonjena na nekoliko poprečnih metalnih greda, koje su konstruktivno vezane za osnovni „А“ ram. Podna obloga unutra i spolja su uske daščice od svetle kedrovine.

Postavljena preko V-doline, između dva velika javorova drveta svojim volumenom čini minimalni uticaj na okruženje.“- izjavili su arhitekti. „Konstrukcija premošćava najstrmini deo doline, koja se sa ukupnom dužinom od 38 metara nalazi u kontrapunktu sa datim okruženjem .

Kuća nalik mostu u Ontariju sagrađena iznad dolineDve reprezentativne fasade su okrenute prema istoku i zapadu. Zapadna je cela u staklu i otvara se prema balkonu koji gleda na jezero. Istočna je orijentisana prema šumi. Sa ovog dela pružaju se nesvakidašnje vizure kako iz kuće tako i pogledom na nju. Neobičnost ove kuće je upravo u paralelnim stranama staklene fasade, pa se dodatno stapa sa pejzažem zbog te prozirnosti.Kuća nalik mostu u Ontariju sagrađena iznad dolinePristup zgradi je sa dve suprotne strane i vodi direktno noćnu zonu, što znači da zgrada ima dva ulaza na dve suprotne strane doline. Postoji i stepenište sa istočne strane kuće, koje vodi do krova i konstruktivno je ukombinovano sa glavnom „A“ formacijom.Kuća nalik mostu u Ontariju sagrađena iznad dolineKuća nalik mostu u Ontariju sagrađena iznad dolineCentrali deo kuće je namenjen za dnevne aktivnosti dok su dve spavaće sobe sa kupatilom, graderoberom i radnom sobom smeštene na dva suprotna kraja kuće. Deo koji je izgrađen na tlu je noćna zona, tako da je najlepši deo pripao prostorijama dnevnog okupljanja: kuhinji, trpezariji i dnevnoj sobi sa kaminom.Kuća nalik mostu u Ontariju sagrađena iznad dolineU enterijeru je korišćen javor koji omogućava da unutrašnji zidovi funkcionišu kao pozadina ili ekran koji prikuplja sve one male promene koje se javljaju spolja. Igra svetlosti i senke stvorena pokretima drveća filtrira sunčevu svetlost, koja uz šum vode što dopire nedaleko odatle stvara poseban ambijentali ugođaj. Kuća nalik mostu u Ontariju sagrađena iznad dolineTipovi drvne građe koji su korišćeni za različite elemente na kući su iz lokanih šuma, što ukazuje na principe održivog razvoja. Ti drveni elementi su veoma precizno razrađeni, što je u suprotnsti sa organskim okruženjem čime se stvara jedna doza kontrasta, ali istovremeno snažan utisak pripadnosti. Plafon je urađen od uskih jasenovih greda na razmaku od dvadesetak santimetara bez obloge sa donje strane, čime se stvorio interesantan detalj u enterijeru.

Ovaj projekat je karakterističan zbog kompletno drvenog enterijera koji je veoma uobičajan kada se teži ka tome da se objekat poistoveti sa okruženjem u kom se nalazi.Kuća nalik mostu u Ontariju sagrađena iznad doline

© Photo: Ben Rahn, A-Frame studio.
 

One Comment

  1. ZIVKO LAZAROV
    April 3, 2019
    Reply

    RESPEKT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *