mala kuća, velika sloboda na ostrvu galijano u kanadi

U poslednje vreme, kada je iz zdravstvenih razloga bilo neopohodno da se izolujemo od drugih, smanjimo društvene kontakte i iskuliramo malo, većina stanovnika planete je razmiljala slično – Da mi je samo da odem negde u neku zabit, gde makar mogu da dišem svež vazduh i prošetam prirodom.

Mala kuća, velika sloboda na ostrvu Galijano u Kanadi
@Photo: Simon Migaj

Ovakva prilika se nažalost nije ukazala svakome, ali da li nas je ova kriza naučila nečemu? Zasigurno jeste, jer smo svi makar u jednom trenutku pomislili kako bi bilo lepo da imamo neku vikendicu negde van grada, na planini, u selu, nebitno koliko veliku, već samo da je imamo!
Jedan mladi bračni par je pre dve godine, uz pomoć arhitektonske kuće Trim Studio sagradio jednu malu kuću za odmor nadomak svog doma u Vankuveru u Kanadi. Pozicionirana je na ostrvu Galijano koje se nalazi 70 kilometara od Vankuvera, do koga se stiže trajektom, odnosno regularnom putnom trasom koja spaja ovaj obalski grad sa ostrvom.Mala kuća, velika sloboda na ostrvu Galijano u Kanadi
Zaliv između ostrva Vankuver i same obale kontinenta, u kome se ovo ostrvo i nalazi, odlikuje se umerenom klimom, relativno toplim zimama, kišnim jesenima i ne tako vrućim letom, pa je boravak ovde tokom cele godine prijatan. Zato je jedna od lepota ove vikendice spoljašnji spa-đakuzi u obliku drvenog bureta sa pogledom koji se pruža na zeleno prostranstvo, što zasigurno podiže kvalitet boravka na ovakvom mestu.
Sagrađena vikendica ima svega desetak metara kvadratnih u osnovi, sa potkrovljem gde se nalazi spavaća soba. Možda vam ovo na prvi pogled deluje malo, ali u takvom zelenom prostranstvu gde je sagrađena, ovoj zgradi ne fali ni jedan jedini kvadrat.
U prizemlju se nalazi čajna kuhinja sa dnevnim boravkom, a ispod stepeništa koje vodi na potkrovlje mali toalet. U potkrovlju se nalazi spavaća soba sa velikim krevetom iznad koga se nalazi krovni prozor odakle se u najvećoj udobnosti može posmatrati noćno nebo.Mala kuća, velika sloboda na ostrvu Galijano u Kanadi
S obzirom da se radi o zaštićenom području, nije bilo ni moguće dobilti dozvolu za veći objekat, ali sa pametnim rasporedom i skromnim zahtevima, ovaj bračni par je dobio arhitektonsko rešenje koje uprkos veličini, deluje izuzetno glamurozno u svojoj materijalizaciji.
Bele obloge u kombinaciji sa drvetom daju neverovatan osećaj toline i lakoće prostora, a veliki prozori daju doživljaj da boravite pod samim vedrim nebom. Ovakva estetika, uz dovoljno prirodne svetlosti, čini da se prostor doživi mnogo većim nego što zapravo jeste.Mala kuća, velika sloboda na ostrvu Galijano u Kanadi
Velika terasa ispred kuće i posebna terasa sa tušem i drvenom kadom od bureta na otvorenom, element su koji neprikosnoveno čini boravak na ovom prostoru izvandrednim. Grejanje u kući je regulisano preko male peći na drva, dok se voda u drvenoj bačvi takođe greje preko takve peći.
U sklopu ovog privatnog vikend „kompleksa” nalazi se još jedan vrlo mali drveni objekat iza same kuće koji služi kao ostava za sve one potrepštine koje su vam neophodne tokom boravka na ovakvom mestu.
S obzirom na neizvesnu budućnost, socijalno distanciranje i zabranu kretanja, nekada i ovako mali  prostor, poput ovog, može vaš život učiniti velikim i spasiti vas od surove realnosti za koju niste ni slutili da može doći.

Pogledajte slične primere ovakvih objekata >>> OVDE.

© Photo: Jarusa Brown

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *