Nuatan – nova biorazgradiva plastika tima iz Slovačke

Nuatan je naziv za novi tip biorazgradive plastike napravljene od kukuruznog skroba, šećera i korišćenog ulja za kuvanje. Njenu formulu je pronašao Crafting Plastics Studio, a mogla bi da zameni svu ambalažu koju koristimo.Nuatan, predstavljen prošle nedelje na izložbi Londonskog dizajn festivala, izdržljiviji je od prethodnih bioplastika i razgrađuje se potpuno bezbedno, bez negativnih posledica za životnu sredinu. Dizajner Vlasta Kubušova iz studija Crafting Plastics je rekla da kada materijal dobije seftifikat o bezbednoj upotrebi, može biti korišćen i za pakovanje hrane i pića, što znači da bi njegova upotreba mogla biti gotovo neograničena! Nuatan je rezultat šestogodišnjeg istraživanja sprovedenog sa naučnicima i istraživačima na Slovačkom Tehnološkom univerzitetu. On je mešavina dva različita biopolimerapolilaktičke kiseline (PLA), prirodne plastike izvedene iz kukuruznog skroba, i polihidroksibutirata (PHB) napravljenog od kukuruznog skroba koji su mikroorganizami metabolizovali.

Potpuno biorazgradiva bioplastika

Ova dva sastojka se kombinuju prema patentiranom receptu kako bi se stvorio nov materijal, koji se može izlivati u kalup, 3D štampati ili oblikovati kao tradicionalna plastika.Dizajneri tvrde da Nuatan može da izdrži temperaturu i preko 100 stepeni Celzijusa, a da zadrži postojanost materijala. Procena je i da ima životni vek do 15 godina.

„Po prvi put se jedan potpuno biološki razgradivi materijal može se smatrati konkurentnim u pogledu svojstava i mogućnosti obrade”, navode oni.

Može se koristiti za zamenu svih plastičnih ambalaža i proizvoda koji služe za jednokratnu upotrebu, poput boca za vodu, torbi za nošenje, slamčica, kesa tema koja je nedavno privukla pažnju i kod nas nakon izjave gradskih vlasti o zabrani upotrebe plastičnih kesa do 2020. godine.

Ribe mogu da je jedu?

Za razliku od plastike napravljene od sirovina na bazi ugljenika, Nuatan je biokompatibilan, što znači da je bezopasan za živa bića.

„On se delom razlaži unutar ljudskog tela ili životinja i bezbedno izbaci”, rekla je Kubušova. „Ako bi ga riba pojela, ovaj materijal bi se samo delom degradirao u njihovim telima.”

Međutim, troškovi proizvodnje materijala bi trebalo da se smanje pre nego što Nuatan uđe u širu upotrebu. Studio traži partnere za pomoć u razvijanju novih proizvoda kako bi povećali potražnju, u nadi da će to dovesti do pada cene.

„Nadamo se da ćemo pronaći radnike koji žele da se uključe u prave proizvode, a ne da ih kombinuju sa drugim materijalima, tako da proizvod ostane mono-materijal”, rekla je Kubušova, „Ako pronađemo prave saradnike, to će promeniti mnoge stvari.”

Bioplastične naočare

Kubušova i Kral, koji su svoj studio osnovali 2016. godine, plasirali su Nuatanа na tržište preko luksuznih proizvoda, na čiju cenu znatno manje utiču troškovi sirovina. Pre dve godine studio je razvio naočare sa okvirom u boji koristeći prirodne pigmente kao što su kafa, kurkuma i indigo.Sada žele da razviju širi spektar industrijskih proizvoda i tvrde da se Nuatan može koristiti za sve osim najzahtevnijih komponenata, kao što su spoljašnji delovi automobila.

Pogodno za 3D štampanje i oblikovanje

Materijal i njegove upotrebe demonstrirali su prošle nedelje na izložbi u Londonu, u okviru Londonskog dizajn festivala.

„Počeli smo sa okvirima za naočare i sada ga koristimo za 3D štampu, izlivanje u kalupe i druge načine proizvodnje plastike”, rekao je Kral.

„Postoji više rešenja problema plastičnog otpada, ali ovo je jedno od njih za koje znamo da može da radi po sistemu održivog dizajna”, rekao je Kral.

Nuatan se pojavljuje u vreme kada je značajno poraslo interesovanje za pronalaženje rešenja problema prevelikog plastičnog zagađenja. Primeri se ogledaju kroz više projekata koji koriste plastiku iz okeana kao i druge eksperimente sa reciklacikliranom plastike. Kod nas je nedavno građane uzburkala vest o naplati plastičnih kesa i nameri da se do 2020. godine zabrani upotreba istih. Hoće li vlast imati u vidu da rešenje problema nije samo zabrana i da svaka radikalna promena može stvoriti druge poteškoće, već da je rešenje sukcesivna i temeljna zamena jednog resursa drugim, videćemo u narednom periodu.Ne bi bilo loše da se Nuatan nađe kao opcija za zamenu jednokratnih plastičnih kesa, a Srbija kao jedna od vodećih proizvođača, što bi moglo da se desi ako bi se u proizvodnju uključila na samom početku i većinski učestvovala u razvoju ove nove tehnologije.
Photo: Crafting Plastics Studio

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *