Snøhetta – Novi planetarijum ušuškan u norveškoj šumi

Snøhetta je objavila slike novog planetarijuma i centra za posetioce koji će biti najveći astronomski objekat u Norveškoj. Ušuškan u gustoj šumi 45 kilometara severno od Osla, ovaj kompleks će sadržati nov planetarijum od 1.500 kvadratnih metara.Kompleks u ponudi ima širok spektar aktivnosti otvorenih za javnost, uključujući astronomiju, studije o suncu, prirodne nauke, kao i istraživanje noćnog neba i severne svetlosti.Nalazi se u opservatorijum “Solobservatoriet”, koja je jedna od najznamenitijih astronomskih istraživačkih stanica u Evropi, a izgradiće se uz postojeću solarnu opservatoriju – originalno sagrađenu za posmatranje potpunog pomračenja Sunca 1954. godine.“Nadzemaljsko” proširenje,  koje predvode nordijski arhitekti, podrazumeva izgradnju planetarijuma i mnogih drugih ambicioznih objekata, a sve u cilju pružanja kvalitetnijeg mesta koje će putnicima i studentima omogućiti osmatranje prirodnih čuda i tajanstvenog svemira.Tokom procesa dizajna, arhitekte su bile inspirisane jednostavnim principima astronomije, uz kabine smeštene oko planetarijuma, poput planeta oko Sunca. Kompleks je dizajniran da primi do 120 posetilaca, koji će biti privučeni “intelektualnim, vizuelnim i taktilnim putovanjem u oblast astronomije”.

“Ispunjavajući misiju Instituta – upoznavanje šire javnosti sa čudima svemira – novi astronomski kompleks osmišljen je tako da inspiriše osećaj čuda i radoznalosti, kao da sama arhitektura postavlja pitanje: odakle dolazi Univerzum?” – izjavio je tim Snøhetta.

U predloženom planu novi planetarijum zauzima centralni položaj, inspirisan prvim svetskim planetarijumom, koji je osmislio Arhimed. Planetarijum će izgledati kao velika zlatna kupola ugravirana sa sazvežđima smeštena u talasasti krater od zemlje iz koje će rasti bujna trava i grmovi brusnice. Planetarijum će se sastojazi od 100 mesta sa kojih će moću da se posmatra nebo, recepcije, kafića i izložbenog prostora, dok će kružna rampa voditi posetioce ka izložbi na mezaninu, i dalje ka zelenom krovu.
Zeleni krov planetarijuma, pokriven slojem vrijeska i borovnice, izranja iz tla, postepeno se otkrivajući posetiocima. Kupolasto “nebesko pozorište” informiše posetioce o noćnom nebu, uz realističnu projekciju zvezda, planeta i nebeskih tela.Snøhetta-dizajn-planetarijum-u-norveskojSedam “međuzvezdanih” kabina raštrkanih oko planetarijuma, dostupne za izdavanje preko noći, mogu da smeste i do trideset petoro gostiju. Svaka kabina je jedinstvena, i one su u međusobnom kontrastu; neke su sa grubim površinama, pojedine sa glatkim, neke izgledaju kao da su zarivene u zemlju, dok druge opet nežno leže na šumskom podu, pružajući neverovatne poglede na zvezdano nebo.Ovaj kompleks predstavlja ambiciozno proširenje postojećih objekata radi stvaranja međunarodnog središte znanja, balansirajući javnu dostupnost sa naučnim istraživanjem i napretkom. Otvaranje za posetioce je planirarno sredinom 2020. godine.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *