Topas Ekolodž – turističko odmaralište u planinama Vijetnama

Turističko odmaralište Topas Ekolodž je smešteno u selu Sapa na severu Vijetnama, na obroncima planine Hoang Lien. Nastao je još 1993. kada je nemačka turistička agencija Topas Travel u saradnji sa vijetnamskim seoskim domaćinstvima organizovala turističke aranžmane u ovoj oblasti. Ideja o turističkom odmaralištu se javila 1999. dok je projekat izradnje krenuo tek četiri godine kasnije, da bi bio otvoren u aprilu 2005. godine. Topas-Ekolodž-turističko-odmaralište-u-planinama-VijetnamaOva oblast je turistički veoma popularna i dosta njih dođe baš u Topas Ekolodž kako bi osetili tradiconalni duh sela i saživeli se sa njegovim stanovnicima koji i dalje žive u plemenskim zajednicama.
Putnici su ranije odsedali u privatnim seoskim domaćinstvima, ali kako se turizam razvijao, a sa tim i rastao broj poseta, ovo selo je vapilo za rešenjem koje će biti samoodrživo, a kojim će se proširiti i unaprediti postojeći smeštajni kapaciteti. Uslov je bio da se nikako ne ugrozi ambijentalno prirodno okruženje koje odiše mirom i tišinom.

Topas Ekolodž je dizajniran kao rustičan, ali udobar smeštaj koji je u svim aspektima usklađen sa prirodnim okruženjem. Izgrađen je na zaravni na vrhu brda, a koncept je baziran na samoodrživim principima, u svrhu maksimalnog smanjenja njegovog uticaja na prirodu.
Bungalovi su građeni od granita i drugog kamenja, dopremljenog sa lokalnih nalazišta. Pokriveni su trskom, a tremovi i kompletna stolarija su drveni. Ukupno ih ima 33, a pored toga postoji još nekoliko zgrada koje služe za održavanje kompleksa i druge aktivnosti.Topas-Ekolodž-turističko-odmaralište-u-planinama-VijetnamaVeličina bungalova je 26, 29 ili 56 metara kvadratnih, u zavisnosti od kategorizacije i opremljenosti. Svaki poseduje trem koji je okrenut ka dolini, sa fantastičnim pogledom na okolna brda.

Topas-Ekolodž-turističko-odmaralište-u-planinama-Vijetnama Topas-Ekolodž-turističko-odmaralište-u-planinama-Vijetnama

„U prvom trenutku smo se za dobijanje električne energije oslanjali samo na solarne kolektore, ali kako se ubrzo pokazalo da to ne može da zadovolji naše potrebe, morali smo da se vežemo na hidroelektranu koja se nalazi u dolini.“ – stoji na njihovoj veb prezentaciji.
Topas-Ekolodž-turističko-odmaralište-u-planinama-VijetnamaSistem otpadnih voda dizajniran je tako da smanji zagađenje – koriste se prirodni tretmani prečišćavanja otpadnih voda, pre nego što se iz septičkih jama ispusti u zemlju.

Takođe, trudimo se da sadimo što više domaćih vrsta drveća i žbunja kako bismo očuvali i povećali biodrverzitet područja.

Sav otpad iz kuhinje i restorana se sortira i odvaja. Bio otpad u vidu ostataka od hrane se daje lokalnom stanovništvu da hrani stoku, kao i sve boce, kutije i limenke koje bi mogli da iskoriste u svom domaćinstvu.Topas-Ekolodž-turističko-odmaralište-u-planinama-VijetnamaOvo odmaralište zapošljava preko 80 ljudi iz obližnjih sela, neki i žive u centru, a omogućeno im je i da proizvode hranu za svoje potrebe. Zanimljivo je da su osigurani i posle radnog vremena.

„Pružamo im mogućnost da napreduju, da se usavršavaju i obrazuju. To potvrđujemo primerom gospodina Hai koji je davnih dana počeo kao kamenorezac, za potrebe izgradnje odmarališta, a danas tečno govori engleski i postao je glavni turistički vodič i menadžer.“ – piše na njihovom veb sajtu.

Topas-Ekolodž-turističko-odmaralište-u-planinama-VijetnamaOvaj sistem angažovanja lokalnog stanovništva direktno utiče na održane zajednice i podstiče razvoj ruralnog područja. Mladima se stvara sansa za život i rad, jer se u njih ulaže i daje im se mogućnost da napreduju i šire svoje vidike.Topas-Ekolodž-turističko-odmaralište-u-planinama-VijetnamaUkoliko ste se opredelili da vaše naredno putovanje bude u Vijetnam, savetovali bismo vam da nikako ne propustite izlet do ovog sela. Aktivnosti su mnogobrojne – preko planinarenja, brčkanja u bazenu, kampovanja, vožnje bicikla, trekinga, trčanja, pa sve do časova kuvanja. Topas-Ekolodž-turističko-odmaralište-u-planinama-VijetnamaNoć provedena u ovom ekološkom raju može da vas izađe između 80 i 150 evra po osobi za noć, ali veći problem će biti doći do slobodnih termina.
Srećan put i pišite nam kad stignete!

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *