Luksuzna vila sa atrijumom ispunjenim tropskim rastinjem

Ova izrazito kubična jednospratna zgrada, razigrane volumetrije ima ukupno 700 metara kvadratnih u osnovi, a nalazi se u opštini Nova Lima, na severoistoku države Minas Žerais, jednoj od 26 koliko ukupno ima savezna republika Brazil. Ova zgrada u svojoj volumetriji skriva razbarušenu tropsku baštu sa palminim drvećem i brojnim drugim živopisnim cvećem, a ceo projekat je osmislio arhitekta David GerasLuksuzna vila sa atrijumom ispunjenim tropskim rastinjem Studio arhitekte Gerasa je lociran u Belo Orizonte, glavnom gradu države Minas Žerais, te je imao dosta iskustva sa potencijalima mesta na kome je izgrađena ova rezidencija. Akcenat je stavio na otvaranje vizura prema šumovitim brdima i predivnim livadama u okruženju. Luksuzna vila sa atrijumom ispunjenim tropskim rastinjemZgrada je standardno otvorena prema okruženju i dvorištu velikim staklenim vratima i prozorima, što je danas nezaobilazan element luksuznog stanovanja.Luksuzna vila sa atrijumom ispunjenim tropskim rastinjemKako bi se pojačao osećaj okruženosti prirodom, ona je dovedena i unutar zgrade. Naime, formiran je atrijum sa raznovrsnim tropskim rastinjem. Ovaj atrijum je okružen velikim staklenim panelima, pa se stvara osećaj kao da je deo enterijera.
Luksuzna vila sa atrijumom ispunjenim tropskim rastinjem

„Pogled na pejzaž koji se pruža sve do horizonta u kombinaciji sa baštom i ovim tropskim atrijumom, čini da zgrada bude u harmoniji sa prirodom i njenim lepotama, da postane sveprisutna i glavni dekorativni element enterijera.“ – rekao je arhitekta.

Luksuzna vila sa atrijumom ispunjenim tropskim rastinjemSa glavnog ulaza se pruža pogled na atrijum, kao i sa prostora stepeništa koje vodi na sprat. Stepenišni prostor je takođe staklen, pa je zelenilo ovde glavni element estetike.Luksuzna vila sa atrijumom ispunjenim tropskim rastinjemOno što se mora napomenuti je i radna soba. Ona je deo ovog fantastičnog atrijuma i izlazi na njega sa svoja dva (staklena) zida. Idealno mesto za radni prostor, zar ne?Luksuzna vila sa atrijumom ispunjenim tropskim rastinjemLuksuzna vila sa atrijumom ispunjenim tropskim rastinjemSistem kružne kominikacije je glavna karakteristika ove zgrade, pa su svi prostori mahom povezani. Može se uočiti da je prizemlje podeljeno na nekoliko delova: ulazna particija sa stepeništem, atrijumom i radnom sobom, servisna soba, jedno zapadno i jedno južno orijentisano krilo za dnevne aktivnosti. Luksuzna vila sa atrijumom ispunjenim tropskim rastinjemU prvom delu, orijentisanom ka zapadu, smeštena je soba za projekciju filmova, salon za goste, dnevna soba, kuhinja i trpezarija, a projektovano je tako da se prostorije linearno nadovezuju.
Interesantan element je terasa koja se prostire duž cele zapadne fasade, postajući sastavi deo enterijera kada se otvore stakleni paneli.Luksuzna vila sa atrijumom ispunjenim tropskim rastinjemPrvi deo je preko kuhinje povezan sa drugim koji ima dodatne zabavne sadržaje. Klijentu je bilo veoma važno da prostorni plan bude otvoren i da postoji sistem kružne komunikacije. Luksuzna vila sa atrijumom ispunjenim tropskim rastinjemDrugi deo je malo drugačije opremljen i orijentisan je prema jugu. Sadrži manju kuhinjom sa trpezarijom i dnevnom sobom, bilijarski sto, kupatilo sa đakuzijem i veliku terasu sa barom, bazenom i ležaljkama za sunčanje. Zanimljivo je da postoji veza između kupatila sa đakuzijem i otvorenog bazena.Luksuzna vila sa atrijumom ispunjenim tropskim rastinjem Luksuzna vila sa atrijumom ispunjenim tropskim rastinjem Luksuzna vila sa atrijumom ispunjenim tropskim rastinjem Luksuzna vila sa atrijumom ispunjenim tropskim rastinjemZgrada ima i sprat do koga se dolazi preko već pomenutog stepeništa, ali on nije projektovan nad celom osnovom prizemlja. Na spratu se nalaze četiri spavaće sobe i dve velike terase. Svaka soba ima zasebno kupatilo i garderobu.Luksuzna vila sa atrijumom ispunjenim tropskim rastinjem Luksuzna vila sa atrijumom ispunjenim tropskim rastinjemS obzirom na izraženu kubičnost i različitu spratnost pojedinih delova zgrade, peta fasada je veoma interesantna i šteta što nisu predvideli zelene krovove koji bi zasigurno dali poseban šmek ovom projektu. Za eksterijer su birani malo grublji materijali, poput betona i kamena, a za popločanje dvorišta je korišćen kamen koji je utapan u zemlju, što ostavlja utisak prirodno generisanih staza.
Spolja gledano ova zgrada deluje poput bilo koje luksuzne vile današnjice, zato je ovde dat akcenat na enterijer, unutrašnu organizaciju i funkcionalnost.Luksuzna vila sa atrijumom ispunjenim tropskim rastinjemU enterijeru su birani materijali toplih boja, koji ostavljaju utisak prijatnog i udobnog prostora. Nameštaj je najčešće od punog drveta ili ratana, a popločanje poda je zaista raznoliko. U prostorima dnevnog boravka i hodniku uklopljena je drvena obloga sa keramičkim pločicama hrapavije teksture, dok se u kuhinji pojavljuju pločice koje imaju istočnjačku ornamentiku.Luksuzna vila sa atrijumom ispunjenim tropskim rastinjemU skoro svim kupatilima postoje žardinjere sa zelenilom tako da je ovaj projekat zaista dosledan u nastojanju da priroda bude glavni dekorativni element enterijera.
S obzirom na tropsku klimu Brazila, ovakvi koncepti su česti u rezidencijalnom stanovanju. Ovaj projekat je zaista primer dobro iskorišćenih potencijala same lokacije i klimatskih uslova, uz kvalitetno osmišljen koncept dinamičnog kretanja i zaista mnoštvo hedonističkog prostora. Svakako, to i jeste ono što razlikuje luksuzno stanovanje od klasičnog.Luksuzna vila sa atrijumom ispunjenim tropskim rastinjem
© Photo: Jomar Bragança
 

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *