Vikend kuća u kanjonu reke Klirvoter u SAD

Klirvoter je reka koja protiče kroz saveznu državu Ajdaho u SAD-u. Duga je oko 120 metara i useca stene sa čijih se litica pružaju izuzetne vizure na reku i prirodu.
Na liticama kanjona reke Klirvoter, na oko 80 kilometara od države Vašington, sagrađena je vikend kuća sa izuzetno zanimljivim konceptom.vikend-kuca-u-kanjonu-reke-klirvoter-u-sad-prospektNaizgled deluje kao sasvim obična, ali krije mnogo elemenata koji je zapravo čine izuzetnim objektom.vikend-kuca-u-kanjonu-reke-klirvoter-u-sad-prospektArhitekta Pol Hirzel je ovu vikendicu projektovao za klijente koji su izrazili želju da se oslobode stega gradske sredine i da im stvori uslove za maksimalno uživanje u svom slobodnom vremenu, koje bi provodili sa unucima u prirodi.
Izuzetno dinamična ali jednostavnog volumena, glavna zgrada je koncipirana na terenu u  izrazitom padu, pa je i prostor unutar objekta rađen u nivoima.
Koncept se zasniva na izgradnji dva funkcionalno drugačija objekta, od kojih prvi predstavlja kuću u kojoj se živi, a drugi je zapravo osmatračnica, garaža, studio i radionica, odnosno mesto koje će inspirisati korisnike da do nje prošetaju i neobavezno tumaraju naokolo svojim imanjem.vikend-kuca-u-kanjonu-reke-klirvoter-u-sad-prospektImanje koje je ovaj bračni par kupio ima oko 16 hektara i prostire se sve do reke. S obzirom na to da do oba objekta ima izgrađen asfaltni put, ostatak imanja je prepušten prirodi da ga oblikuje.vikend-kuca-u-kanjonu-reke-klirvoter-u-sad-prospektSpoljašnjost objekta je definisana drvenom konstrukciojom od greda koja je u prvom planu i zidovima koji su obloženi trapezastim limom, a smešteni su u drugi plan. Fasada je dinamična u smislu trodimenzionalnosti, ali možda jedina vizuelna mana koja se javlja u je primenjenom materijalu za zidove, jer iz daleka zgrada malo podseća na metalni transpornii kontejner. To je verovatno i bio cilj, ali bi možda bilo skladnije da su za sve koristili prirodne materijale u svom izvornom obliku.vikend-kuca-u-kanjonu-reke-klirvoter-u-sad-prospektZbog izražene nivelacije, prozori koji se nalaze u gornjoj zoni odmah do krova, stvaraju zanimljive senke u prostoru, te se u kući tokom dana smenjiju ambijenti i doživljaj celokunog enterijera je time oblikovan. Nagibi krovnih ravni su preko 30 stepeni, a interesantno je što je to i nagib litice na kojoj je objekat sagrađen, te su krov i tlo naizgled paralelni.vikend-kuca-u-kanjonu-reke-klirvoter-u-sad-prospektUnutrašnjost objekta je kompletno od drveta boje meda što stvara veoma prijatan ambijent. Ceo prostor je otvoren bez zidova, sem kupatila i time se kreirao lagan, prozračan i prostran enterijer. Velike terase omogućavaju fenomenalne vizure na reku i liticu preko puta, a sa nje se nazire i radionica pozicionirana nedaleko odatle.vikend-kuca-u-kanjonu-reke-klirvoter-u-sad-prospekt vikend-kuca-u-kanjonu-reke-klirvoter-u-sad-prospekt vikend-kuca-u-kanjonu-reke-klirvoter-u-sad-prospekt vikend-kuca-u-kanjonu-reke-klirvoter-u-sad-prospektI kuća i radionica su osmišljene tako da imaju prozore na sve četiri fasade, što omogućava provetravanje koje je u letnjim mesecima zaista neophodno, jer temperatura u kanjonu dostiže i do 40 stepeni celzijusa. Radionica je sa južne strane kolmpletno u staklu i izlazi na betonsku terasu omeđenu zidovima, dok na drugim stranama fasada ima izrazito male prozore sa kojih može da krišom da se posmatra priroda, ptice, reka i borova šuma.vikend-kuca-u-kanjonu-reke-klirvoter-u-sad-prospektvikend-kuca-u-kanjonu-reke-klirvoter-u-sad-prospekt vikend-kuca-u-kanjonu-reke-klirvoter-u-sad-prospekt Glavna odlika ovog projekta je da se omogući beg od svakodnevnice, da se ostvari kontakt sa prirodom kroz prilagođavanje njenim zakonitostima.
vikend-kuca-u-kanjonu-reke-klirvoter-u-sad-prospekt vikend-kuca-u-kanjonu-reke-klirvoter-u-sad-prospektOvo je izvrsan primer kako kroz jednostavnu volumetriju, ali promišljeno pozicioniranje i organizaciju zgrade, vikend kuća može da izgleda veoma kreativno i moderno. Još jedan mali detalj, ali ga je bilo nemoguće neprimetiti, je to da je kompletan enterijer opremljen u IKEI. 😉

© Photo: Art Grice

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *